header.titleheader.subtitle
header.title
header.title
header.subtitle

Metale și pietre prețioase


  Circulația metalelor prețioase, pietrelor prețioase și articolelor din metale prețioase este supusă controlului de stat, în conformitate cu      Legea nr. 282/2004 privind regimul metalelor prețioase și pietrele prețioase

 ATENȚIE! Începând cu 1 ianuarie 2024 a fost exclusă scutirea acordată la introducerea și scoaterea bijuteriilor și metalelor prețioase în cantități   de   până la 5 unități omogene (indiferent de valoarea lor).

 Călătorii au dreptul de a introduce/scoate de pe teritoriul vamal, în bagajele personale, metale preţioase, pietre preţioase, articole din metale     preţioase şi pietre preţioase indiferent de valoarea lor, cu declararea acestora Serviciului Vamal și achitarea taxelor aferente.

Din categoria acestor bunuri fac parte:

  • metalele prețioase - aurul, argintul, platina şi metalele platinice (paladiul, iridiul, rodiul, ruteniul, osmiul), indiferent de starea  şi forma în care se află acestea, inclusiv în formă nativă, afinată, precum şi în materie primă, aliaje, semifabricate, produse industriale, compuşi chimici, resturi şi deşeuri industriale şi de consum.
  • pietrele prețioase - diamante naturale, smaralde, rubine, safire, alexandrite şi perle naturale (cu excepţia celor de rîu, de lac) în formă naturală şi prelucrată, precum şi formaţii unicale de chihlimbar;
  • articole din metale preţioase şi pietre preţioase - articole din aliaje de metale preţioase cu utilizarea diferitelor tipuri de prelucrare artistică cu inserări din pietre preţioase şi din alte materiale de provenienţă naturală sau artificială, ori fără acestea, întrebuinţate în calitate de bijuterii (inele, brăţări, coliere, broşe, cercei, lanţuri, brelocuri etc.), de obiecte de uz personal (portţigarete, tabachere, pudriere, bomboniere, brichete, ochelari, ceasuri etc.), de obiecte de uz casnic şi/sau pentru scopuri rituale şi decorative etc.

La reintroducerea bunurilor transportate de călători în bagaje, călătorul este obligat să dovedească statutul vamal al bunurilor reintroduse ca fiind cele scoase de pe teritoriul vamal.