header.titleheader.subtitle
header.title
header.title
header.subtitle

Dialog constructiv pentru o colaborare eficientă

Conducerea Serviciului Vamal a avut o întrevedere de lucru cu reprezentanții Asociația Businessului European din Moldova (EBA Moldova). 

În cadrul ședinței părțile au discutat reformele demarate pe domeniul de facilitare a comerțului, desfășurarea procesului de digitalizare a procedurilor vamale, demararea procesului de reorganizare a Serviciului Vamal și nemijlocit elaborarea legislației secundare pentru punerea în aplicare a noului Cod Vamal.

Reprezentanții EBA Moldova au apreciat deschiderea Serviciului Vamal în vederea inițierii unui dialog constructiv și dezvoltarea unui proces de cooperare eficienta. În acest sens a fost apreciată implicarea și contribuția Serviciului Vamal, în simplificarea procedurii de import a produselor din Ucraina și anume, înaintarea propunerilor spre Comisia pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova, care a introdus în Decizia nr.12 din 25.03.2022,  aprobarea prevederii de acceptare a certificatelor de originea mărfii CT 1 în copie sau format electronic, pentru importatorii produselor din Ucraina. 

Un alt subiect pe agenda întrevederii l-a constituit fluidizarea traficului pe perimetrul  frontierei  de stat la hotarul cu România. În acest sens, Directorul adjunct al Serviciului Vamal, Doamna Lidia ABABII, a comunicat acțiunile întreprinse în scopul fluidizării și accelerării traficului, și anume deschiderea postului vamal Costești - Stânca, impulsionarea unui dialog cu entitatea vamală din România, precum și, examinarea posibilității măririi numărului de funcționari de către autoritățile vamale din Republica Moldova și România. 

Totodată, reprezentanții EBA Moldova  au comunicat disponibilitatea și deschiderea de participare la ședințele tehnice și la instruirile comune pe segmentul de evaluarea în vamă a mărfurilor.

La final de ședință, conducerea Serviciului Vamal, a salutat perspectiva extinderii și intensificării colaborării cu comunitatea de afaceri, iar reprezentanții EBA Moldova au mulțumit pentru deschiderea instituției, manifestată prin consultarea cu părțile interesate a tuturor inițiativelor asociate domeniului administrării vamale.

Secția relații publice
Tel.: 022 574 211
press@customs.gov.md