header.titleheader.subtitle
header.title
header.title
header.subtitle

Activitatea Serviciului Vamal privind combaterea încălcării reglementărilor vamale în ultimele 24 de ore

În ultimele 24 de ore, angajații Serviciului Vamal au prevenit 8 tentative de trafic ilicit de mărfuri:
Inspectorii de la postul vamal Leușeni au înregistrat 5 dintre cazuri. În primul caz, controlului vamal fizic a fost supus un autocamion cu container care transporta autoturisme din România spre Republica Moldova, sub acoperirea carnetului TIR, astfel, în urma controlului fizic al containerului, în unul din autoturisme au fost depistate mai multe articole vestimentare și încălțăminte, nedeclarate controlului vamal. 

În cel de-al doilea caz, controlului vamal fizic a fost supus un autocamion cu cisternă care transporta motorină din România în Republica Moldova, astfel, în urma controlului vamal fizic al unității de transport, în dormitorul din cabina camionului și în boxele destinate pentru păstrarea instrumentelor, au fost depistate 241 kg de ceară de albini – valoarea căreia se estimează la circa 2 500 euro, la fel nedeclarate controlului vamal. 

În celelalte trei cazuri, funcționarii vamali au mai  identificat: articole chimice de menaj în cantități comerciale, tablouri susceptibile de a prezenta valoare culturală, mărfuri pentru electricitate în asortiment în cantități comerciale – toate nedeclarate organului vamal. 

Articole vestimentare, genți cu marcajele unor branduri renumite, parfumuri, ceasuri de mână dar și alte bunuri nedeclarate, au fost depistate în această perioadă și în alte două cazuri la posturile vamale Sculeni și Chișinău (PVI, Poșta). 

Un alt caz, a fost înregistrat în cadrul postului vamal Aeroportul Internațional Chișinău, unde controlului vamal fizic a fost supusă valiza unui pasager, în interiorul căreia au fost depistate 140 pachete de țigări nedeclarate organului vamal.

Cercetările continuă în scopul stabilirii complete a circumstanțelor. Făptașii riscă amenzi conform art. 287, alin. (10) Cod Contravențional al RM.

Menționăm că, bunurile confiscate de organele vamale sunt transmise Serviciului Fiscal de Stat, în conformitate cu Hotărârea Guvernului nr. 972 din 2001. Pentru mai multe informații la acest subiect, puteți consulta pagina web a Serviciului Fiscal de Stat (https://sfs.md/ro/bunuri-confiscate).

Adițional, funcționarii vamali au identificat:
-    6 cazuri de încălcare a prevederilor legale privind interzicerea punerii la dispoziția unei alte persoane a mijlocului de transport cu numere străine, plasat sub regim vamal de admitere temporară;
-    10 mijloace de transport cu numere străine, care au depășit termenul de aflare pe teritoriul țării (180 de zile dintr-o perioadă de 12 luni consecutive). 
Pentru nerespectarea condițiilor de derulare a regimului vamal de admitere temporară, persoanele riscă amenzi de la 3000 la 4500 lei, cu obligativitatea scoaterii mijlocului de transport de pe teritoriul Republicii Moldova.

Serviciul Vamal face apel către cetățeni să respecte legislația vamală și să declare mărfurile în cadrul controlului vamal.
    
Secția relații publice
Tel.: 022 574 211
press@customs.gov.md