Serviciul Vamalal Republicii Moldova
Serviciul Vamal
al Republicii Moldova

Directorul Serviciului Vamal, Alexandru Iacub, reafirmă angajamentul instituției pentru facilitarea comerțului transfrontalier

19 noiembrie 2024, Chișinău – Sub conducerea directorului Serviciului Vamal, Alexandru Iacub, instituția continuă să demonstreze angajamentul pentru modernizarea administrației vamale și alinierea la cele mai înalte standarde internaționale. Astăzi, Serviciul Vamal a găzduit evenimentul de lansare oficială a Fazei II a Programului Global de Facilitare a Comerțului (GTFP) și semnarea Memorandumului de Înțelegere între Serviciul Vamal al Republicii Moldova, Organizația Mondială a Vămilor (OMV) și Confederația Elvețiană, prin Secretariatul de Stat pentru Afaceri Economice (SECO).

„Având în vedere că unul dintre angajamentele noastre prioritare este facilitarea comerțului transfrontalier, Faza II a Programului Global de Facilitare a Comerțului reprezintă un pas esențial în direcția consolidării unui sistem vamal eficient, transparent și orientat spre dezvoltare. Prin acest program, ne reafirmăm angajamentul de a colabora îndeaproape cu partenerii internaționali și comunitatea de afaceri, asigurând succesul reformelor strategice necesare procesului de aderare la Uniunea Europeană,” a declarat Alexandru Iacub în cadrul deschiderii oficiale.

Evenimentul a reunit conducerea Serviciului Vamal, reprezentanți ai OMV, SECO, Consiliului Economic de pe lângă Prim-ministru, membri ai autorităților publice și ai comunității de afaceri.
Un moment deosebit al evenimentului a fost semnarea Memorandumului de Înțelegere între Serviciul Vamal al Republicii Moldova, Organizația Mondială a Vămilor și Confederația Elvețiană, acționând prin intermediul Secretariatului de Stat pentru Afaceri Economice (SECO), care stabilește cadrul colaborării pentru perioada 2024-2027. Documentul este axat pe:
•    Consolidarea capacităților instituționale și a managementului strategic al Serviciului Vamal;
•    Simplificarea și digitalizarea procedurilor vamale;
•    Aderarea la standardele internaționale și bunele practici ale OMV și Organizației Mondiale a Comerțului.

Ulterior, membrii Comitetului Național de Coordonare a Proiectului Moldova s-au reunit în prima ședință de lucru, prezidată de Lidia Ababii, director adjunct al Serviciului Vamal, în calitate de Manager Național de Program. Au fost discutate obiectivele și acțiunile planificate, printre care simplificarea procedurilor vamale, digitalizarea și îmbunătățirea climatului de afaceri.

Notă: Programul Global de Facilitare a Comerțului (SECO-WCO GTFP) este finanțat de Secretariatul de Stat pentru Afaceri Economice al Elveției și implementat de Organizația Mondială a Vămilor. Programul are drept scop consolidarea managementului vamal, promovarea standardelor internaționale și facilitarea comerțului transfrontalier.

_____________________________
𝐒𝐢𝐠𝐮𝐫𝐚𝐧𝐭̦𝐚̆ 𝐩𝐫𝐢𝐧 𝐢𝐧𝐭𝐞𝐠𝐫𝐢𝐭𝐚𝐭𝐞, 𝐞𝐟𝐢𝐜𝐢𝐞𝐧𝐭̦𝐚̆ 𝐩𝐫𝐢𝐧 𝐜𝐨𝐥𝐚𝐛𝐨𝐫𝐚𝐫𝐞, 𝐝𝐞𝐳𝐯𝐨𝐥𝐭𝐚𝐫𝐞 𝐩𝐫𝐢𝐧 𝐢𝐧𝐨𝐯𝐚𝐭̦𝐢𝐞.


 

Secția relații publice
Tel.: 022 574 211
press@customs.gov.md    

 

European flag