You are here

Vitalie Vrabie și Peter Michalko, în inspecție la Palanca: Formalitățile de control durează cel mult 5 minute

Condiții europene și proceduri de control ce durează cel mult cinci minute, în cazul în care toate actele sunt în regulă și nu este nimic de declarat. Acestea sunt concluziile vizitei întreprinse, astăzi, la noul punct comun de trecere a frontierei ”Palanca”, de către Directorul Serviciului Vamal, Vitalie Vrabie și Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova, E.S. Peter Michalko.

Cei doi oficiali au realizat un tur al punctului de trecere, au vorbit cu călătorii și au inspectat funcționalitatea echipamentelor de control.

În cadrul discuțiilor, călătorii s-au arătat mulțumiți de operativitatea inspectorilor din post, precum și de condițiile oferite de o infrastructură modernă.

Extinderea și modernizarea infrastructurii ne-a permis să sporim capacitatea de perfectare, iar controlul comun, aplicat în acest post, a contribuit la accelerarea trecerii frontierei. Astfel, avem o singură oprire și un singur ghișeu de depunere și eliberare a actelor. Le mulțumim Uniunii Europene și Guvernului Republicii Moldova pentru că au făcut posibil acest proiect.”, a declarat la acest subiect Vitalie Vrabie.

La rândul său, ambasadorul Michalko a precizat că: ”Uniunea Europeană își propune să sprijine și să ajute cetățenii Republicii Moldova să-și îmbunătățească toate domeniile vieții lor. Proiectul Palanca a fost lansat și implementat cu același scop. Sunt bucuros să constat că noul punct de trecere a frontierei oferă condiții optime pentru toți călătorii care trec granița, inclusiv pentru persoanele cu dizabilități, solicitanții de azil, antreprenori și alte persoane care solicită servicii vamale.”

Amintim că, noul post de la Palanca, operat în comun de către vameșii și polițiștii de frontieră din Republica Moldova și Ucraina, a fost inaugurat în decembrie 2018, în prezența Prim-ministrului Republicii Moldova, Pavel Filip și a Președintelui Ucrainei, Petro Poroșenko.

Acesta este deschis pentru toate categoriile de vehicule, cu condiția că nu transportă produse alcoolice și din tutun sau supuse controlului veterinar și fito-sanitar.

Postul a fost edificat din temelie în cadrul unui proiect în valoare de 6,18 milioane de euro, dintre care 4,5 milioane au fost acordate de Uniunea Europeană, iar 1,68 milioane euro – de Guvernul Republicii Moldova. Partenerul de implementare a proiectului a fost PNUD Moldova.

Noul post este amplasat pe un teritoriu de 2,6 hectare. Atât pe sensul de intrare, cât și pe cel de ieșire sunt prevăzute în total 10 benzi (câte 2 piste pentru autoturisme, câte 2 pentru autocamioane și câte una pentru autocare).

Construcția mai include o clădire administrativă modernă cu trei etaje, peste 30 de birouri pentru angajații celor patru autorități, spații special amenajate pentru controlul mărfurilor, autoturismelor și camioanelor etc.

În premieră, la Palanca a fost construit un post de control pietonal pentru localnicii care au terenuri agricole după şoseaua Odesa-Reni. Acum ei pot traversa frontiera pe jos sau cu bicicleta.

Totodată, noul punct de trecere este legat de șoseaua Odesa – Reni de un drum nou de acces pentru construcția căruia Guvernul Republicii Moldova a alocat suplimentar 630.000 euro. Acesta dispune de iluminare stradală şi are trei benzi de circulație.

Din data de 28 decembrie 2018, de când a fost deschis circulației și până în prezent, postul a fost traversat de aproape 14 000 de unități de transport.