You are here

Sinteza săptămânii

În perioada 05-11 august 2019, veniturile încasate la bugetul de stat de către Serviciul Vamal au constituit 453,5 milioane de lei, fiind perfectate 12.075 de declarații vamale.

La capitolul combaterea fraudelor, pe parcursul săptămânii trecute, au fost relevate 197 de încălcări ale legislației vamale, dintre care 148 se referă la depășirea termenului de aflare pe teritoriul RM a autoturismelor cu numere de înmatriculare străine. Totodată, au fost întocmite 34 de procese-verbale și aplicate amenzi în sumă de circa 152 mii de lei.

În perioada de referință, fluxul unităților de transport a înregistrat o creștere considerabilă, constituind 128.834 de traversări. Cele mai mari valori de trafic au fost semnalate la frontiera moldo-română, iar cele mai tranzitate posturi vamale rămân a fi Leușeni și Sculeni, cu 25.501 și, respectiv, 16.374 de traversări.

În aceste condiții, în vederea evitării unor eventuale supraaglomerări ale punctelor de trecere cu cele mai mari valori de trafic, recomandăm călătorilor să-și planifice ruta optimă, consultând Harta interactivă a punctelor de trecere, dar și fluxul unităților de transport în regim online în cele mai tranzitate posturi vamale.

De asemenea, Serviciul Vamal continuă să întreprindă toate măsurile ce se impun pentru fluidizarea traficului transfrontalier în perioada estivală. Autoritățile vamale și de frontieră sunt pregătite să intervină la capacitate maximă, prin suplinirea numărului funcționarilor și al echipamentului de verificare, dar și prin utilizarea tuturor pistelor de control.

În cazul în care aveți nevoie de informații privind regulile de traversare a frontierei cu diverse bunuri sau doriți să faceți o reclamație referitoare la eventuale abuzuri comise de către angajații instituției, puteți contacta operatorii Centrului Unic de Apel al Serviciului Vamal la numărul de telefon: (+373 22) 574 111. În perioada vizată, aceștia au răspuns la 304 solicitări de informații legate de activitatea vamală.