You are here

Retrospectiva măsurilor de fluidizare a traficului transfrontalier în perioada estivală

În contextul tendinței specifice sezonului estival de creștere a fluxului mijloacelor de transport la frontieră, Serviciul Vamal a activat la capacitate sporită în toată această perioadă. În condiții de mobilizare maximă, au fost întreprinse acțiuni menite să reducă timpul de așteptare în vamă și aglomerările, astfel încât călătorii să beneficieze de un control expeditiv.

Potrivit datelor statistice, comparativ cu 01 martie-31 mai a anului curent, valorile de trafic au crescut cu circa 35% în perioada lunilor de vară. Astfel, fluxul mijloacelor de transport a constituit 405.657 de traversări în luna iunie, 487.428 în iulie și, respectiv, 579.395 în luna august.

Ca urmare, în vederea reducerii timpului de așteptare în punctele de trecere a frontierei, conducerea Serviciului Vamal a dispus realizarea mai multor măsuri, printre care suplinirea numărului de funcționari, asigurarea cu echipamente de verificare, implicarea șefilor posturilor vamale în efectuarea controlului, utilizarea tuturor pistelor indiferent de sensul de traversare etc.

Adițional, Serviciul Vamal a asigurat o conlucrare strânsă cu Inspectoratul General al Poliției de Frontieră și autoritățile vamale și de frontieră ale statelor limitrofe, în vederea coordonării și sincronizării acțiunilor de fluidizare a traficului pe ambele părți ale frontierei comune. În acest sens, anterior, atât cu Poliția de Frontieră, cât și cu autoritățile omoloage române au fost agreate un șir de acțiuni comune orientate spre accelerarea traversării frontierei, în special în punctele de trecere unde sunt semnalate cele mai mari valori de trafic.

De rând cu aceste măsuri, administrația vamală intensifică demersurile de modernizare a celor mai solicitate posturi vamale, ceea ce va permite crearea unor zone adiționale de control vamal, extinderea numărului de piste și dotarea posturilor cu echipamente de control performante. În acest context amintim despre lansarea proiectului de reabilitare a posturilor vamale ”Sculeni-Sculeni”, ”Leușeni-Albița” și ”Giurgiulești-Giurgiulești” din cadrul Programului Operațional Comun România-Republica Moldova 2014-2020 și proiectului de implementare a sistemului de programare a trecerii frontierei de către transportatorii de mărfuri, ceea ce va reduce substanțial aglomerările și va contribui la decongestionarea traficului.

Totodată, Serviciul Vamal promovează insistent extinderea controlului comun la frontieră, care, actualmente, se efectuează în șase posturi vamale de la granița de est a Republicii Moldova.

Ne exprimăm recunoștința pentru răbdarea și înțelegerea cetățenilor care au traversat frontiera în perioade de intensificare considerabilă a circulației și reiterăm angajamentul de a dezvolta continuu noi mecanisme de facilitare a traficului transfrontalier, acesta fiind unul dintre obiectivele prioritare ale instituției.