You are here

Regulile privind introducerea în țară a bunurilor personale. Ce prevede legislația

Ce bunuri pot fi introduse în țară fără a achita taxe? Care este cuantumul neimpozabil pentru bunurile aduse în scop personal? Acestea continuă a fi unele dintre cele mai frecvente întrebări adresate operatorilor Liniei de informare a Vămii. Iar răspunsurile la acestea pot fi găsite consultând Legea 1569 din 20.12.2002 cu privire la modul de introducere și scoatere a bunurilor de pe teritoriul Republicii Moldova.

Astfel, articolul 5 al Legii definește care sunt bunurile scutite de achitarea cărorva taxe. Tot aici, aflăm și care este suma bunurilor de la care se începe calcularea drepturilor de import. Conform prevederilor legale, limita neimpozabilă pentru bunurile transportate pe cale terestră constituie 300 de euro, iar pentru cele introduse în țară pe cale aeriană sau maritimă este stabilit un prag financiar de 430 de euro. Totuși, pentru a beneficia de aceste scutiri, persoanele trebuie să demonstreze că bunurile nu sunt destinate activității comerciale sau de producție.

Legea ne mai pune la dispoziție și un tabel (anexă la legea sus-menționată) în care sunt indicate cantitățile de bunuri admise la import fără achitarea taxelor vamale.

Mai multe detalii sau consultații pot fi solicitate apelând Linia de informare a Serviciului Vamal, la numărul de telefon +373 22 574 – 111.