You are here

Fortificarea cooperării moldo-chineze în domeniul vamal

Directorul interimar al Serviciului Vamal, Iurie Ceban, a avut o întrevedere cu Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Populare Chineze în Republica Moldova, E.S. Zhang Yinghong, în cadrul căreia au fost discutate mai multe aspecte ale cooperării vamale bilaterale, în special proiectele de asistență tehnică susținute de Guvernul Chinei.

În contextul întrevederii oficiale, a avut loc semnarea Actului de predare-recepție a două scanere staționare, de ultimă generație, instalate, anul trecut, la posturile vamale Ocnița 1 (feroviar) și Aeroportul Internațional Chișinău. Ca urmare a acestui proiect de asistență tehnică, Republica Moldova a devenit prima țară din regiune care dispune de asemenea echipament de scanare performant.

De asemenea, a fost abordat subiectul semnării, în scurt timp, a Acordului interguvernamental privind asistența administrativă reciprocă, care va contribui la o mai bună securizare a operațiunilor de import/export,  în condițiile în care se conturează o tendință de creștere a schimburilor comerciale dintre cele două state.

În cadrul discuțiilor purtate, Directorul interimar al Serviciului Vamal, Iurie Ceban, a apreciat sprijinul consecvent în dezvoltarea capacităților instituționale ale Serviciului Vamal, oferit de Guvernul și Ambasada Chinei, remarcând, totodată, perspectivele de dezvoltare a colaborării în domeniul instruirilor și schimbului de experiență, în special în cadrul Academiei Vamale din Shanghai.

În replică, E.S. Zhang Yinghong și-a exprimat disponibilitatea susținerii și promovării în continuare a cooperării cu Serviciul Vamal, inclusiv la nivelul altor proiecte viitoare de asistență tehnică, orientate spre fortificarea instrumentelor de asigurare a securității economice a Republicii Moldova.

Amintim că primul scaner staționar a fost donat de către Guvernul Republicii Populare Chineze în anul 2015, fiind instalat în postul vamal Leușeni.