header.titleheader.subtitle
header.title
header.title
header.subtitle

Vameșii au depistat peste 7900 pachete de țigări folosind echipamentul portabil de detectare cu raze X (VIDEO/FOTO)

Departamentul antifraudă și conformare al Serviciului Vamal a destructurat o schemă de transportare ilegală a produselor de tutungerie, cu ajutorul autocarelor de rută ocazională. Astfel, ofițerii echipelor mobile în conlucrare cu angajații Centrului Chinologic și funcționarii din cadrul postului vamal Costești, au depistat 7974 pachete de țigări ascunse în locuri special amenajate în două autocare. 

La data de 14 aprilie curent, în postul vamal Costești s-a prezentat pentru controlul de specialitate un autocar, care se deplasa din Republica Moldova spre Italia, dar în același timp la intrare în post staționa un alt autocar care aparținea aceleiași companii.

În cadrul controlului vamal al primului autocar, folosind echipamentul portabil de detectare cu raze X, recent donat de către Ministerul Britanic de Interne, respectiv Departamentul Operațiuni Internaționale, a fost posibil de identificat că în tavan sunt ascunse mărfuri. Ca rezultat al dezasamblării locului special amenajat, au fost depistate 2910 pachete de țigări.

În timp ce echipa de control a depistat locul special amenajat și scotea țigările din primul autocar, al doilea autocar care staționa până la bariera de intrare în zona de control vamal, a încercat să plece, dar a fost stopat și escortat în postul vamal de către ofițerii echipelor mobile.

Controlul vamal ca și în primul caz a fost realizat cu ajutorul echipamentului portabil de detectare cu raze X, și la fel a fost stabilit că în tavan, într-un loc special amenajat se află mărfuri. Ca rezultat al dezasamblării locului special amenajat, au fost depistate 5064 pachete de țigări.

În consecință, țigările au fost ridicate în vederea confiscării, iar autocarele au fost reținute până la stabilirea tuturor circumstanțelor.

Potrivit cercetărilor preliminare, bunurile urmau să fie comercializate ilegal pe piața neagră din Uniunea Europeană.

Cercetările continuă, în vederea stabilirii întregii arii infracționale și identificării tuturor persoanelor implicate. 

La moment sunt desfășurate acțiuni de urmărire penală. Cu detalii vom reveni.

Secția relații publice
Tel.: 022 574 211
press@customs.gov.md