header.titleheader.subtitle
header.title
header.title
header.subtitle

USAID continuă să fie partener strategic internațional al Serviciului Vamal

Aspecte privind cooperarea bilaterală și progresul înregistrat în implementarea proiectelor susținute de USAID au fost discutate în cadrul unei întrevederi a reprezentanților Serviciului Vamal cu reprezentanții USAID și Departamentului de Stat al SUA, și anume, Jeff Bryan, Șeful Misiunii USAID în Moldova, Roman Napoli, Asistent adjunct în cadrul Misiunii, Kristina Lilac, Șefa Secției Afaceri Economice a Oficiului Management și Buget al Departamentului de Stat și Corneliu Rusnac, Manager Programe în cadrul USAID Moldova.

Oficialii au efectuat o vizită de documentare la postul vamal Sculeni, recent renovat și modernizat la standarde internaționale, fiind dublată suprafața postului, ceea ce va spori capacitatea operațională și va asigura o infrastructură adaptată la condițiile actuale.

Dialogul a vizat situația actuală la frontiere, provocările generate de contextul regional, dar și proiectele aflate în derulare, care odată implementate vor optimiza procedurile de control vamal și vor fluidiza traficul transfrontalier.

În cadrul discuțiilor cu partenerii de dezvoltare a fost apreciată asistența tehnică și operațională oferită de USAID Moldova în consolidarea capacităților autorității vamale și gestionarea eficientă a situațiilor de criză, fără a admite blocaje în lanțul comercial.

În acest sens, cu suportul USAID, prin intermediul Programului USAID Reforme Instituționale și Structurale în Moldova (MISRA), urmează să fie implementat „Sistemul de programare a rândurilor electronice la frontieră” (Border Queueing System - BQS) - o soluție digitală care va permite transportatorilor să-și programeze timpul de traversare a frontierei, înregistrându-se într-un rând virtual de așteptare, până la deplasarea mijloacelor de transport către punctul de trecere a frontierei. 

Complementar la sistemul digital de programare online a rândului transportului de mărfuri, a fost accentuată necesitatea construcției mai multor parcări dotate cu echipamente și servicii destinate transportatorilor, sporind astfel organizarea fluxului de traversare a frontierei, asigurând securitatea șoferilor și condițiilor prielnice de așteptare și odihnă. La această etapă, sunt analizate mai multe opțiuni de dezvoltare a parcărilor și de identificare a resurselor financiare necesare pentru noua infrastructură.

Menționăm că, problema rândurilor de camioane la posturile vamale situate pe frontiera moldo-română persistă, fiind condiționată de declanșarea războiului în țara vecină, ceea ce a dus în primul rând la reconfigurarea rutelor de transport pentru mărfuri. Astfel, că toate exporturile, importurile și tranzitul de mărfuri este procesat prin posturile vamale situate pe frontiera moldo-română și pornind de la aceasta, Serviciul Vamal în comun cu partenerii internaționali identifică soluții și este în proces de implementare a acestora, în vederea fluidizarea traficului de mărfuri și crearea condițiilor optime pentru transportatori.

 

Secția relații publice
Tel.: 022 574 211
press@customs.gov.md