header.titleheader.subtitle
header.title
header.title
header.subtitle

Toleranță ZERO corupției în vamă

Serviciul Vamal precizează că, mai mulți funcționari ai Postului vamal Aeroportul Internațional Chișinău și alte persoane fizice sunt cercetate de ofițerii CNA și procurorii mun. Chișinău într-un dosar de corupție. Este vorba despre pretinderea sistematică a mijloacelor financiare de la pasageri pentru facilitarea introducerii sau scoaterii ilegale din țară a diferitor bunuri.

Potrivit probatoriului administrat, funcționarii vamali sunt bănuiți că ar fi pretins și acceptat mijloace bănești de la pasageri în sume cuprinse între 50 și 1000 de dolari pentru a permite acestora să introducă sau scoată bunuri în/din Republica Moldova, ocolind procedurile de achitare a taxelor în conformitate cu prevederile legislației în vigoare.

La moment, 3 funcționari vamali sunt reținuți pentru 72 de ore, iar alți 4 funcționari vamali sunt cercetați în stare de libertate. Acțiunile de urmărire penală continuă sub conducerea procesuală a procurorilor din cadrul Procuraturii mun. Chișinău, iar Serviciul Vamal a acordat suport în documentarea cazului.

Reiterăm că, promovarea integrității și combaterea corupției în rândurile funcționarilor vamali reprezintă o prioritate pentru Serviciul Vamal și este un element fundamental pentru o bună guvernare și o administrație vamală modernă și eficientă.

În acest context, mesajul conducerii Serviciului Vamal este următorul: „persoanele care urmăresc un alt interes, în detrimentul celui public, exercitat în mod onest și conform legii, nu-și au locul în autoritatea vamală, iar în acest sens, vor fi depuse eforturi suplimentare și va fi intensificată conlucrarea cu instituțiile de resort, în scopul identificării și contracarării situațiilor de corupție din cadrul Serviciului Vamal”.

 

Secția relații publice
Tel.: 022 574 211
press@customs.gov.md