header.titleheader.subtitle
header.title
header.title
header.subtitle

Serviciul Vamal raportează încasări de peste 33,8 miliarde de lei colectate în anul 2022

Datorită activității agenților economici și a colaborării eficiente între mediul de afaceri și Serviciul Vamal, veniturile încasate la bugetul de stat în anul 2022 se ridică la peste 33,879 miliarde lei, fiind atestată o creștere cu 18.65% comparativ cu anul 2021 și cu 50,4% față de anul 2020.

Totodată, în luna decembrie 2022 au crescut veniturile la bugetul de stat administrate de organul vamal. Astfel, în ultima lună a anului 2022, au fost înregistrate încasări de 3,405 miliarde lei, cu 11.2 % mai mult față de luna decembrie 2021. 

În continuare, ponderea cea mai mare o dețin plățile provenite din administrarea TVA, urmate de accize și taxe vamale.

Referitor la categoriile de mărfuri supuse accizelor, cel mai mare contribuabil rămâne a fi sectorul petrolier, cu o pondere de circa 43.5%, urmat de produsele din tutun, care generează de 32% și autovehicule, cu o cotă de peste 17.5% din suma totală a accizelor.

Creșterea încasărilor administrate de Serviciul Vamal este determinată, preponderent, de perfecționarea controlului vamal, declararea autentică a bunurilor de către agenții economici de bună-credință, dar și de progresele înregistrate în domeniul antifraudă.

În aceeași ordine de idei, un alt factor important ce influențează sporirea colectărilor la buget vizează măsurile de simplificare a procedurilor vamale și facilitare a comerțului internațional, cum ar fi declararea electronică, AEO (Agent Economic Autorizat), PVD (vămuirea la domiciliu) și Exportator Aprobat.

În acest context, menționăm că Serviciul Vamal va continua să promoveze cele mai eficiente instrumente de facilitare a comerțului internațional, ce au ca scop generarea beneficiilor pentru mediul de afaceri și să contribuie la dezvoltarea economică a țării.
Serviciul Vamal mulțumește agenților economici pentru cooperare și atitudine responsabilă.

Secția relații publice
Tel.: 022 574 211
press@customs.gov.md