Serviciul Vamalal Republicii Moldova
Serviciul Vamal
Serviciul Vamal
al Republicii Moldova

Progresul în implementarea agendei europene discutat pe platforma Comitetului de Asociere în configurația Comerț Republica Moldova - Uniunea Europeană

În perioada 14-15 noiembrie 2024, conducerea Serviciului Vamal al Republicii Moldova a participat la cea de-a XI-a reuniune anuală a Comitetului de Asociere în configurația Comerț Republica Moldova - Uniunea Europeană, desfășurată la Bruxelles, Belgia. Reuniunea a fost co-prezidată de Secretarul de Stat al MDED, Cristina Ceban și Marco Düerkop, Șef adjunct al Unității responsabile de Europa și Vecinătatea Estică, din cadrul DG TRADE a Comisiei Europene.

Reuniunea a oferit posibilitatea de a evalua progresele înregistrate în implementarea AA/DCFTA în sectoarele conforme Comitetului: comerțul cu bunuri, concurența, barierele tehnice în calea comerțului, drepturile de proprietate intelectuală și indicațiile geografice, comerțul cu servicii, aspectele energetice legate de comerț, achizițiile publice, măsurile sanitare și fitosanitare, cooperarea vamală,  comerțul și dezvoltarea durabilă, îmbunătățirea climatului investițional. 
 
Directorul adjunct al Serviciului Vamal, Lidia Ababii, a evidențiat, în cadrul intervenției sale, progresele substanțiale realizate în domeniul vamal. Printre principalele evoluții s-au numărat progresele în domeniul legislației și procedurilor vamale în contextul implementării Codului Vamal, fiind o prioritate pe agenda de asociere. De asemenea, s-a evidențiat progresul privind implementarea Programului de Operator Economic Autorizat, în special a Deciziei de Recunoaștere Reciprocă a Programelor AEO UE - Republica Moldova, în vigoare la 1 noiembrie 2022 și care oferă mai multe beneficii operatorilor autorizați din Republica Moldova și Uniunea Europeană. Până în prezent, 149 de operatori economici dețin statutul AEO, dintre care 45 au autorizații AEO care includ componenta securitate și siguranță, recunoscute în toate statele membre ale UE.

Un alt subiect important pe agenda ședinței a fost implementarea Noului Sistem Computerizat de Tranzit (NCTS) la nivel național începând cu 1 octombrie 2024, precum și angajamentul Republicii Moldova de a adera la Convenția privind regimul de tranzit comun, planificată pentru anul 2025. 

Pe agenda reuniunii au figurat și subiecte precum modernizarea infrastructurii transfrontaliere, asistența administrativă reciprocă, contracararea fraudelor vamale și aplicarea prevederilor Convenției PEM privind regulile de origine. 

„UE rămâne partenerul nostru comercial principal. Serviciul Vamal este ferm angajat să implementeze angajamentele Acordului de Asociere și să continue procesul de integrare pe componenta vamală, pentru a deveni parte a marii familii europene” a menționat Lidia Ababii. 

Această reuniune a reprezentat o oportunitate valoroasă pentru aprofundarea cooperării dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană, în vederea implementării instrumentelor de facilitare a comerțului și consolidării relațiilor economice, în conformitate cu angajamentele asumate prin Acordul de Asociere.

_____________________________
𝐒𝐢𝐠𝐮𝐫𝐚𝐧𝐭̦𝐚̆ 𝐩𝐫𝐢𝐧 𝐢𝐧𝐭𝐞𝐠𝐫𝐢𝐭𝐚𝐭𝐞, 𝐞𝐟𝐢𝐜𝐢𝐞𝐧𝐭̦𝐚̆ 𝐩𝐫𝐢𝐧 𝐜𝐨𝐥𝐚𝐛𝐨𝐫𝐚𝐫𝐞, 𝐝𝐞𝐳𝐯𝐨𝐥𝐭𝐚𝐫𝐞 𝐩𝐫𝐢𝐧 𝐢𝐧𝐨𝐯𝐚𝐭̦𝐢𝐞.

 

Secția relații publice
Tel.: 022 574 211
press@customs.gov.md   

 

European flag