header.titleheader.subtitle
header.title
header.title
header.subtitle

Pregătirile pentru testarea schimbului automat de informații electronice vamale între Republica Moldova și Uniunea Europeană, în fază finală

 

Serviciul Vamal se află la etapa finală a acțiunilor pregătitoare pentru lansarea proiectului pilot e-Customs (e-Vama), în comun cu Programul EU4Digital. Acesta presupune schimbul automat de informații prin intermediul sistemului SEED (Schimbul Electronic Sistematic de Date) între autoritățile vamale din Republica Moldova și România și va fi testat, inițial, la punctul de trecere a frontierei Leușeni-Albița.

În acest sens, în perioada 15-16 februarie 2022, responsabilii de la Serviciul Vamal au avut mai multe ședințe de lucru cu experții Programului EU4Digital și reprezentanți ai Direcției Generale a Vămilor din cadrul Agenției Naționale de Administrare Fiscală din România. Participanții au discutat despre importanța inițierii schimbului automat de date vamale și beneficiile pentru fluidizarea traficului transfrontalier pe care le poate aduce utilizarea sistemului informațional SEED, fiind implementat în țările din Balcanii de Vest cu asistența UE. Părțile au agreat scenariul care urmează să fie testat în cadrul proiectului pilot e-Vama. Conform acestui scenariu, administrațiile vamale participante vor face schimb de date despre mijloacele de transport goale.

Se preconizează că această acțiune va crește productivitatea funcționarilor vamali, va permite trecerea mai rapidă peste frontieră a mijloacelor de transport goale  și, drept urmare – va fluidiza traficul de automarfare. Din perspectiva aplicării legii și asigurarea securității, vehiculele fără încărcătură sunt considerate cu risc ridicat de fraude vamale (de exemplu, utilizate în trafic ilicit de mărfuri – declarate formal drept goale, dar cu unele mărfuri ascunse în interior). Schimbul automat de date între autoritățile vamale va permite verificarea conformității informațiilor înregistrate pe o parte a frontierei, cu cele de pe cealaltă parte, fapt care va ajuta la depistarea și prevenirea traficului ilicit de mărfuri.

Scopul proiectului pilot e-Vama este de a facilita schimbul de date între autoritățile vamale în timp real, de a îmbunătăți timpul de eliberare a mărfurilor și evaluarea mai eficientă și efectivă a riscurilor prin aplicarea unor mecanisme moderne de schimb, analiză, comparare a datelor și identificarea discrepanțelor și altor nereguli în prealabil. 

Menționăm că, proiectul pilot e-Vama a fost inițiat în data de 02 decembrie 2021, Serviciul Vamal devenind co-beneficiar al Programului regional EU4Digital, alături de Direcția Generală a Vămilor din România. Durata de implementare a proiectului pilot este de cca 4 luni, iar pilotarea este planificată pentru luna martie 2022. 

Inițiativa EU4Digital are drept scop extinderea beneficiilor Pieței Unice Digitale a Uniunii Europene spre statele Parteneriatului Estic, susținându-le în reducerea tarifelor de roaming, dezvoltarea serviciilor în bandă largă de mare viteză pentru a stimula economiile și extinde e-serviciile, armonizarea cadrelor digitale în întreaga societate în diferite domenii, de la logistică până la sănătate, fortificarea securității cibernetice, dezvoltarea competențelor și crearea mai multor locuri de muncă în industria digitală.

Secția relații publice
Tel.: 022 574 211
press@customs.gov.md