header.titleheader.subtitle
header.title
header.title
header.subtitle

Fortificarea cunoștințelor funcţionarilor vamali în domeniul vămuirii ajutoarelor umanitare

În perioada 19 – 23 septembrie curent, 13 funcționari vamali din cadrul Aparatului central și al Birourilor vamale ale Serviciului Vamal, au participat la seminarul internațional de asistenţă tehnică pentru îmbunătăţirea procedurilor de vămuire a loturilor de ajutoare umanitare, moderat de 2 experți din cadrul Organizaţiei Mondiale a Vămilor cu background profesional aferent domeniului abordat.

Seminarul s-a desfășurat în cadrul Centrului de instruire al Serviciului Vamal, sub egida Secretariatulului de Stat pentru Afaceri Economice al Elveţiei (SECO) – Programul Global de Facilitare al Comerţului al Organizației Mondială a Vămilor (OMV). Activitatea respectivă constituind  prima etapă a unui proiect iniţiat de partenerii de dezvoltare. 

Evenimentul de lansare al proiectului a fost prezidat de către Directorul adjunct al Serviciului Vamal, Doamna Lidia ABABII, Șeful Departamentului de Cooperare pentru Dezvoltare Economică al Biroului Elveţian de Cooperare în Republica Moldova, Domnul Martin ROCH și managerul de Program al OMV, Doamna Maria ORTIZ, care au subliniat importanța organizării unor asemenea evenimente. 

Scopul general al proiectului este consolidarea capacităților Serviciului Vamal în gestionarea și depășirea situațiilor de urgență, precum și facilitarea vămuirii și trecerii peste frontieră a mărfurilor în calitate de ajutoare umanitare. Atelierul de lucru fiind moderat de către experți ai OMV cu o vastă experiență profesională în domeniu. 

În cadrul activității interactive au fost abordate aspecte tematice precum: practicile OMV în domeniul vămuirii loturilor de ajutoare umanitare, în sfera managementului dezastrelor, precum şi continuitatea lanțului de aprovizionare; modelul OMV pentru procedurile standard de operare; elaborarea unei proceduri standard de operare privind vămuirea ajutoarelor umanitare și a unei foi de parcurs naționale de implementare a acestei proceduri, precum și a unei liste de bunuri esențiale care poate fi utilizată în situații de urgență. 

La atelierul de lucru au fost antrenați şi reprezentanţi ale altor autorități de stat: Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale, Biroul Migraţie şi Azil, Biroul Relaţii cu Diaspora, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, precum și reprezentanți ai organizațiilor internaționale: UNCTAD, Crucea Roşie în Republica Moldova, Medici fără frontiere.

Livrarea de cunoștințe și experiențe practice s-a materializat în discuții dinamice, sesiuni de întrebări-răspunsuri, analiza studiilor de caz și evocarea exemplelor cumulate din domeniul de activitate profesională de către părțile implicate.

Republica Moldova a devenit membru al Organizaţiei Mondiale a Vămilor (OMV) în octombrie 1994. 

Secția relații publice
Tel.: 022 574 211
press@customs.gov.md