header.titleheader.subtitle
header.title
header.title
header.subtitle

Consolidarea eforturilor în domeniul protecției Proprietății Intelectuale

Conducerea Serviciului Vamal a avut o ședință cu reprezentanții Oficiului Uniunii Europene pentru Proprietate Intelectuală (EUIPO), care în aceste zile efectuează o misiune de documentare în domeniul proprietății intelectuale, la Chișinău.

În cadrul ședinței părțile au abordat situația privind utilizarea și gestionarea domeniului proprietății intelectuale în Republica Moldova, având în vedere că scopul misiunii de documentare a reprezentanților EUIPO constă în analiza aspectelor tehnice întru identificarea priorităților și necesităților părților interesate, în vederea pregătirii primului plan anual de lucru al proiectului finanțat de UE, pentru consolidarea drepturilor de proprietate intelectuală în Republica Moldova, Georgia și Ucraina.

În discuții, interlocutorii au făcut un schimb de opinii referitor la proiectul „Consolidarea drepturilor de proprietate intelectuală în Republica Moldova, Georgia și Ucraina”, ce are ca scop să susțină aplicarea Instrumentului de vecinătate pentru dezvoltare și cooperare internațională în vecinătatea estică și realizarea obiectivelor sale în ceea ce privește dezvoltarea economică durabilă, comerțul și promovarea investițiilor. Un alt scop al acestui proiect este axat pe acordarea suportului în procesul de aderare la UE a Republicii Moldova, Ucrainei și Georgiei, în domeniul specific al dreptului proprietății intelectuale, menționat la capitolul 7 din acquis-ul UE.

În discuții a fost menționat, că EUIPO a dezvoltat o platformă web sigură, concepută special pentru schimb de informații între deținătorii de drepturi de proprietate intelectuală și autoritățile de control, ca instrument de schimb de informații pentru a sprijini aplicarea și detectarea încălcării în domeniul de referință. Accesul la acest instrument este oferit inclusiv și țărilor cu statut de țară candidată la UE.

Concomitent, reprezentanții EUIPO au comunicat și despre suportul ce urmează a fi oferit funcționarilor vamali din Republica Moldova, prin instruirea în procesul de depistare a mărfurilor susceptibile de a aduce atingere unui drept de proprietate intelectuală, precum și realizarea schimbului de experiență și împărtășirea cu bunele practici din UE.

Directorul adjunct al Serviciului Vamal, dl Nicolae Vutcariov a apreciat intenția părții europene în implementarea acestui proiect de mare anvergură, fiind unul cu un impact foarte semnificativ în vederea asigurării respectării drepturilor de proprietate intelectuală și a mulțumit pentru colaborarea pe domeniul de interes comun. 

Secția relații publice
Tel.: 022 574 211
press@customs.gov.md