24 martie 2023, Chișinău – Serviciul Vamal și Inspectoratul General al Poliției de Frontieră, în parteneriat cu ACTIV - ONG din România dedicat combaterii comerțului ilegal prin acțiuni de informare, educare și conștientizare a publicului, au desfășurat lucrările Conferinței Internaționale “Traficul ilicit de mărfuri în Sud-Estul Europei - provocări actuale”.
Interacțiunea între participanți s-a axat pe analiza dinamicii actuale pe linie de trafic ilicit de mărfuri și posibile evoluții ale fenomenului, în contextul a trei provocări regionale: noul statut al Republicii Moldova de stat candidat pentru aderarea la Uniunea Europeană, războiul din Ucraina, precum și aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen.
Evenimentul a reunit la masa de discuții reprezentanți ai unor importante organizații internaționale cu competențe în prevenirea și combaterea criminalității transnaționale (FRONTEX, OLAF, EUAM, ICMPD, SELEC, EUBAM, EUAM Ucraina), precum și reprezentanți ai structurilor Vamale, Poliției de Frontieră și Poliției din Republica Moldova, România, Ucraina, Bulgaria. De asemenea printre invitați au fost Delegația UE în Republica Moldova, membrii Parlamentului României, reprezentanți ai Guvernului Republicii Moldova, ambasadori, reprezentanți ai mediului de business.
În deschiderea Conferinței, coordonatorul ACTIV Daniel Mărăcineanu a menționat că: „Prin colaborarea la nivel regional, utilizând exemplele de bune practici furnizate de organismele internaționale, vom putea anticipa evoluția fenomenului în perioada următoare și măsurile necesare pentru a-l combate eficient. De aceea, parteneriatul cu Serviciul Vamal și Poliția de Frontieră din Republica Moldova alături de parteneriatele cu instituțiile similare din România înseamnă că cetățenii statelor din sud-estul Europei vor fi mai bine protejați în fața rețelelor de criminalitate transnațională, unul din obiectivele asumate de ACTIV”.
În prima parte a evenimentului, vorbitorii s-au referit la stimularea cooperării internaționale și interinstituționale ca instrumente eficiente în combaterea infracționalității transnaționale.
Înaltul Consilier UE în domeniul vamal și fiscal, Rosario de Blasio a accentuat că „asigurarea sinergiei adecvate între acțiunile Serviciului Vamal și al Poliției de Frontieră va spori eficiența unei abordări mai complexe a combaterii criminalității transnaționale. În acest sens, salutăm demararea procedurilor naționale pentru implementarea controlului coordonat între Republica Moldova și România în punctul de trecere al frontierei de stat Leușeni - Albița, care se va realiza după principiul „oprire unică”, ceea ce va contribui la asigurarea securității frontierelor. Totodată, apreciem progresele recente ale Republicii Moldova în consolidarea politicii sale anti-contrabandă, în special prevenirea și lupta împotriva traficului ilicit cu produse de tutun.
Prezentă la eveniment, secretarul de stat al Ministerului Finanțelor, Olga Golban a menționat că „Ministerul Finanțelor este plenar angajat cu o maximă responsabilitate de a funcționa eficient în noul context regional, demarând un șir de acțiuni menite să răspundă rapid la solicitările mediului de afaceri, în vederea facilitării comerțului internațional și securizării frontierelor. Printre cele mai importante pot să remarc modernizarea legislației vamale, și aici mă refer la adoptarea noului Cod Vamal, dezvoltarea mecanismului de recunoaștere reciprocă a statutului AEO, instrument orientat spre îmbunătățirea securității, siguranței și facilitării lanțului de aprovizionare a mărfurilor între RM și UE, și suntem în proces de implementare a Noului Sistem Computerizat de Tranzit (NCTS), a controlului coordonat pe sensul de intrare în România la punctul de trecere Leușeni-Albița, a modernizării Sistemului informațional al Serviciului Vamal, precum și a altor instrumente în cadrul angajamentelor de integrare europeană a Republicii Moldova.”
În discursul său, Directorul Serviciului Vamal al Republicii Moldova, Igor Talmazan a subliniat că Serviciul Vamal este puternic angajat în unificarea eforturilor comune și intensificarea cooperării internaționale pentru a lupta eficient contra comerțului ilicit cu mărfuri, în special o atenție sporită este îndreptată spre combaterea traficului ilicit cu produse din tutungerie, care reprezintă o problemă globală, are legături directe cu rețelele de crimă organizată şi de terorism. Or, contrabanda cu țigări, inclusiv cu produse contrafăcute, în prezent este evaluată ca fiind unul dintre cele mai serioase riscuri la adresa securității pe segmentul de frontieră moldo-român și moldo-ucrainean, afectând considerabil bugetele Republicii Moldova, Ucrainei și ale statelor-membre UE.
„Astfel de întruniri sunt binevenite și necesare, or în contextul actual al amplificării fenomenelor infracționale, al amenințărilor hibride catalizate de războiul Federației Ruse asupra Ucrainei, pe fundalul pașilor concreți pe care Republica Moldova îi întreprinde în parcursul european, aceasta servește drept o platformă extraordinară de a soluționa probleme de ordin transnațional, de a gestiona riscuri și amenințări de diferit gen, și în același timp de a spori reziliența autorităților la crizele multiple cu care ne confruntăm. Poliția de Frontieră, în conlucrare activă cu partenerii de cooperare, este pregătită să răspundă oricăror crize de securitate și umanitare, având o frontieră deschisă, bine controlată și sigură.”, a menționat Șeful Poliției de Frontieră a Republicii Moldova, Rosian Vasiloi.
Partea a doua a evenimentului a inclus drept subiect de discuții parteneriatul public – privat în combaterea eficientă a traficului ilicit de mărfuri și s-a desfășurat sub forma clusterelor interactive cu reprezentanții instituțiilor publice și a industriilor din Republica Moldova, România, Bulgaria și Ucraina.
Notă: Conferința internațională dedicată provocărilor actuale în traficul ilicit de mărfuri în Europa de Sud-Est este la cea de-a 2-a ediție și face parte dintr-o serie de evenimente cu caracter regional care își propun să reunească, toți actorii implicați în prevenirea și combaterea traficului ilicit de mărfuri. Demersul are ca scop stimularea dialogului și consolidarea colaborării între instituțiile de aplicare a legii reprezentând Uniunea Europeană, Republica Moldova, România, Ucraina și Bulgaria, decidenții politici, industriile afectate de criminalitatea transnațională, societatea civilă.
Secția relații publice
Tel.: 022 574 211
press@customs.gov.md