header.titleheader.subtitle
header.title
header.title
header.subtitle

Conducerea Serviciului Vamal a participat la evenimentul cu genericul „Noutățile fiscale și vamale în contextul alinierii la directivele Uniunii Europene”

29 martie 2024, Chișinău - Conducerea Serviciului Vamal împreună cu conducerea Ministerului Finanțelor, Serviciului Fiscal de Stat, reprezentanții Delegației UE în Republica Moldova, au participat la evenimentul „Noutățile fiscale și vamale în contextul alinierii la directivele Uniunii Europene”, organizat de Publicația periodică „Monitorul fiscal FISC.md”.

Evenimentul a reunit reprezentanții mediului de afaceri, asociații de profil din domeniul contabilității și auditului, reprezentanți ai sistemului bancar și alți experți în domeniu.

În cadrul celor trei panele de discuții, participanții vor aborda mai multe subiecte de actualitate cu privire la implementarea directivelor UE pe partea de TVA și accize, prețurile de transfer, noul Cod vamal, beneficiile și soluțiile digitale ca instrument de eficientizare a afacerii.

În mesajul său de salut, directorul adjunct al Serviciului Vamal, Lidia Ababii a subliniat că procesul de armonizare a legislației vamale naționale cu cea a Uniunii Europene a început din 2014, odată cu semnarea Acordului de Asociere Moldova-UE, iar implementarea noului Cod vamal reprezintă unul dintre angajamentele asumate și un pas extrem de important spre integrarea vamală europeană. În acest sens, doamna Ababii a mulțumit reprezentanților Delegației UE pentru asistența tehnică și suportul constant oferit la elaborarea, perfecționarea și implementarea noului Cod vamal, racordat la prevederile Uniunii Europene.

În continuare, au fost trecute în revistă noutățile și facilitățile noii legislații vamale, printre cele mai importante fiind enumerate simplificarea procedurilor vamale, excluderea taxelor pentru proceduri vamale, digitalizarea și automatizarea proceselor, care vor facilita schimburile comerciale și activitatea mediului de afaceri.

Totodată, doamna Ababii a menționat despre prioritățile majore din prezent ale Serviciului Vamal, precum elaborarea unei strategii IT, astfel ca interacțiunea între autoritatea vamală și mediul de afaceri să fie exclusiv electronic, precum și lansarea în curând a testării Noului Sistem Computerizat de Tranzit (NCTS), un alt instrument de facilitare a comerțului ce rezidă din angajamentele de integrare europeană a Republicii Moldova.

„Adaptarea la noile reglementări vamale a reprezentat o provocare atât pentru Serviciul Vamal, cât și pentru comunitatea de afaceri, însă prin conlucrare, efort comun și comunicare deschisă a fost asigurată buna desfășurare a operațiunilor vamale de către agenții economici. Și în continuare, de comun cu partenerii de dezvoltare și autoritățile partenere vom depune eforturi intru armonizarea procedurilor vamale in corespundere cu acquis-ul comunitar în beneficiul tuturor părților”, a conchis directorul adjunct al Serviciului Vamal, Lidia Ababii.

 

Secția relații publice
Tel.: 022 574 211
press@customs.gov.md