header.titleheader.subtitle
header.title
header.title
header.subtitle

Carieră

Funcționarul vamal este persoană cu funcţie de răspundere, cu statut special, care deţine grade speciale, beneficiază de remunerare, asigurare materială și protecţie socială.

Personalul organelor vamale este preponderent tânăr, cu viziuni moderne şi dorință de dezvoltare profesională continuă, care își desfășoară activitatea profesională în interesul și în sprijinul cetățeanului, comunității și instituțiilor statului, exclusiv pe baza și în executarea legii.

Concursul pentru ocuparea funcţiei vacante sau temporar vacante de funcţionar vamal are la bază principiile competiţiei deschise, transparenţei, competenţei şi meritelor profesionale, precum şi principiul egalităţii de acces la funcţia de funcţionar vamal pentru fiecare cetăţean.

Informaţia privind funcţiile vacante şi condiţiile de ocupare a acestora este dată publicităţii. Publicitatea se asigură prin intermediul mijloacelor de informare în masă, prin plasarea informaţiei pe pagina web oficială a Serviciului Vamal şi prin afişarea acesteia pe panoul informaţional la sediul aparatului central al Serviciului Vamal.

Funcționarul vamal debutant are o perioadă de probă de 6 luni, scopul acesteia fiind verificarea cunoştinţelor, abilităţilor şi aptitudinilor profesionale ale persoanei, formarea practică, precum şi cunoaşterea specificului şi a exigenţelor funcţiei. Activitatea funcționarului vamal debutant se desfășoară sub îndrumarea unui mentor, care este un funcţionar vamal experimentat din cadrul subdiviziunii în care este angajat funcţionarul vamal debutant.

La expirarea perioadei de probă, debutantul este:

a) confirmat în funcţia de funcţionar vamal, cu acordarea gradului special – dacă la evaluarea activităţii profesionale a obţinut cel puţin calificativul „satisfăcător”; 

b) eliberat – dacă la evaluarea activităţii profesionale a obţinut calificativul „nesatisfăcător”.

Perioada de probă nu se aplică persoanelor numite într-o funcţie din efectivul de comandă suprem, persoanelor care anterior au exercitat funcţii de demnitate publică, persoanelor care au activat în calitate de funcţionari publici sau celor care au activat anterior într-o funcţie publică cu statut special în cadrul altor autorităţi publice.

La expirarea perioadei de probă şi după confirmarea sa în funcţie, funcţionarul vamal depune, în termen de 10 zile, jurămîntul de credinţă: „Jur solemn să respect Constituţia Republicii Moldova, drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului, să apăr suveranitatea, securitatea economică, independenţa şi integritatea teritorială a Republicii Moldova, să aplic în mod obiectiv şi imparţial legile ţării, să îndeplinesc conştiincios obligaţiile care îmi revin în legătură cu exercitarea funcţiei şi să respect Codul de etică și conduită al funcţionarului vamal. Dacă voi încălca acest jurămînt, sînt gata să port răspundere cu toată rigoarea legii”.