Introducerea bunurilor pe teritoriul Republicii Moldova
Bagaj neînsoţit – bunuri expediate de către proprietar (posesor) sau la indicaţia lui, care sunt deplasate peste frontiera vamală de către transportator şi nu sunt însoţite de către proprietar (posesor).
La introducerea bunurilor, bagajului neînsoţit pe teritoriul vamal, persoanele fizice sau transportatorul declară şi achită drepturile de import organului vamal situat în punctul de trecere a frontierei de stat. La solicitare, bunurile şi bagajul neînsoţit pot fi vămuite la organul vamal interior, cu respectarea prevederilor legislaţiei în vigoare.
La introducerea pe teritoriul republicii a bagajului neînsoţit se percep obligatoriu drepturile de import (cu excepţia cazurilor prevăzute la lit.d) alineatul (1) al art.5 din Lege), pe principii generale, cu condiţia că bunurile nominalizate nu sunt destinate activităţii comerciale sau de producţie şi că vor fi declarate în modul stabilit.
Bagajul neînsoţit, destinat activităţii comerciale sau de producţie, poate fi introdus pe teritoriul ţării numai de către agenţii economici care sînt înregistraţi la Agenţia Servicii Publice ca subiecţi ai activităţii de întreprinzător.
Bunurile se califică drept bagaje neînsoţite în temeiul unui document eliberat de proprietarul (expeditorul) bunurilor sau unei dovezi de încheiere a contractului respectiv de transport.
Persoanele fizicie au dreptul de a introduce pe teritoriul ţării sau de a primi, prin intermediul trimiterilor poştale internaţionale sau a bagajelor neînsoţite, bunuri, fără achitarea drepturilor de import, cu condiţia că acestea nu sunt destinate activităţii comerciale sau de producţie, în legătură cu stabilirea la loc de trai permanent în Republica Moldova sau cu obţinerea acestor bunuri prin moştenire. Faptul stabilirii locului de trai permanent sau obţinerii moştenirii se confirmă prin actele respective. Modul de acordare a înlesnirilor menţionate se stabileşte de Serviciul Vamal.
Serviciul Vamal autorizează introducerea pe teritoriul Republicii Moldova, în conformitate cu prevederile art.5 alin.(1) lit.c) din Lege, a bunurilor ce aparţin persoanelor fizice care s-au stabilit la loc de trai permanent în Republica Moldova, cu condiţia prezentării următoarelor acte:
- adeverinţa ce confirmă repatrierea cetăţeanului Republicii Moldova şi buletinul de identitate al cetăţeanului Republicii Moldova;
- decizia cu privire la acordarea dreptului de şedere permanentă sau confirmarea de repatriere şi permisul de şedere permanentă;
- decizia privind recunoaşterea statutului de apatrid sau confirmarea de repatriere şi buletinul de identitate pentru apatrid;
- decizia cu privire la acordarea protecţiei internaţionale şi buletinul de identitate al beneficiarului de protecţie internaţională;
- alte acte necesare pentru plasarea mărfurilor în regim vamal de import.
Pentru a beneficia de prevederile art.5 alin.(1) lit.c) din Lege, introducerea bunurilor ce aparţin persoanelor fizice care s-au stabilit la loc de trai permanent în Republica Moldova trebuie să aibă loc în termen de 12 luni de la data stabilirii domiciliului pe teritoriul Republicii Moldova. Data stabilirii domiciliului pe teritoriul Republicii Moldova se consideră data emiterii actelor confirmative menţionate în subpct.1)-4). Termenul de 12 luni este un termen de decădere.
Serviciul Vamal va autoriza introducerea pe teritoriul republicii, în conformitate cu prevederile lit.c) alineatul (1) al art.5 din Lege, a mărfurilor ce aparţin persoanelor fizice în legătură cu obţinerea acestor bunuri prin moştenire, cu condiţia prezentării următoarelor acte:
- actul eliberat de organul abilitat al ţării în care au fost obţinute bunurile prin moştenire de către persoana fizică. Actul nominalizat urmează a fi legalizat de către misiunile diplomatice şi oficiile consulare ale Republicii Moldova;
- altor acte necesare, conform prevederilor ce ţin de regimul vamal de import.
Procedura de declarare
- transportatorul este obligat să prezinte biroului vamal de frontieră lista coletelor (pct. 11 din HG);
- coletele trebuie să fie ambalate astfel încât să nu se poată pătrunde la conţinutul lor fără ruperea sigiliului sau fără a lăsa urme vizibile (pct. 51 din HG);
- bunurile introduse şi scoase de pe teritoriul Republicii Moldova prin intermediul bagajului neînsoţit se declară în scris, în modul stabilit (art. 4 din Lege şi pct. 14 din Ordin);
- la scoaterea bunurilor (inclusiv prin intermediul bagajelor neînsoţite) de pe teritoriul vamal al Republicii Moldova persoanele fizice pot depune declaraţia vamală atât organului vamal din interiorul ţării (în orele de program), cât şi la organele vamale de frontieră (pct. 14 din Ordin);
- controlul vamal al bagajelor neînsoţite se efectuează numai în prezenţa unui reprezentat împuternicit legal al posesorului bagajului. Reprezentantul posesorului bagajului neînsoţit poate fi oricare persoană fizică cu capacitatea juridică deplină şi care dispune de actul, ce confirmă dreptul său de a reprezenta acest bagaj (pct. 26 din Ordin).
Control vamal
Controlul vamal al bunurilor trecute de către persoane fizice peste frontiera vamală, al bunurilor introduse/scoase în/din Republica Moldova prin poşta internaţională sau drept bagaj neînsoţit se bazează pe principiul de selectivitate şi se limitează doar la acele forme de control vamal care sunt suficiente pentru a asigura respectarea legislaţiei vamale.
Controlul vamal al bagajelor neînsoţite se efectuează numai în prezenţa unui reprezentant împuternicit legal al posesorului bagajului. Trecerea acestora peste frontiera vamală fără reprezentantul legal al posesorului nu se admite.
Reprezentantul posesorului bagajului neînsoţit poate fi oricare persoană fizică cu capacitatea juridică deplină şi care dispune de actul, ce confirmă dreptul său de a reprezenta acest bagaj.
Scoaterea bunurilor de pe teritoriul Republicii Moldova
Persoanele fizice au dreptul de a scoate de pe teritoriul Republicii Moldova:
a) bunuri, indiferent de valoarea lor (inclusiv cele expediate prin intermediul trimiterilor poştale internaţionale sau bagajelor neînsoţite), fără achitarea drepturilor de export, cu condiţia declarării lor în modul stabilit şi dacă aceste bunuri nu sînt destinate activităţii comerciale sau de producţie;
b) bunuri (inclusiv cele expediate prin intermediul trimiterilor poştale internaţionale sau bagajelor neînsoţite) destinate activităţii comerciale sau de producţie a căror valoare în vamă nu depăşeşte suma de 100.000 euro, cu condiţia respectării măsurilor de politică economică, achitării drepturilor de export şi declarării în modul stabilit.
Reguli de introducere a coletelor în Romania: https://www.customs.ro/calatori/bunuri-expediate-prin-colete