header.titleheader.subtitle
header.title
header.title
header.subtitle

În atenția transportatorilor internaționali de mărfuri

Serviciul Vamal informează că, începând cu data de 01 august 2022, atât transportatorii naționali, cât și internaționali vor avea obligativitatea prezentării Serviciului Vamal declarației prealabile în sistemul electronic TIR-EPD, până la sosirea mărfurilor în punctele de trecere a frontierei de stat.

Acțiunea este aprobată în temeiul pct. 13 a Dispoziției nr. 26 din 14 iunie 2022 a Comisiei pentru situații excepționale a Republicii Moldova (CSE), ”Transportatorii de mărfuri sub acoperirea Carnetului TIR vor prezenta Serviciului Vamal declaraţia prealabilă în sistemul electronic TIR-EPD (TIR Electronic PRE-Declaration) până la sosirea mărfurilor în punctele de trecere a frontierei de stat”.

De menționat, că acțiunea dată este introdusă inclusiv în scopul fluidizării traficului de mărfuri și mijloace de transport în punctele de trecere a frontierei de stat. 

Cu titlu de recomandare: Titularii (transportatorii internaționali de mărfuri) de Carnete TIR, urmează să se adreseze pentru suport tehnic și acces la modulul TIR-EPD la Asociația Internațională a Transportatorilor Auto din Moldova (AITA), adresa: mun. Chișinău, str. bd. Cantemir 3/1, e-mail: info@aita.md,  tel.: 022-572-513, 022-572-505.  
 

Mai multe detalii privind utilizarea sistemului TIR-EPD pot fi găsite în Manualul utilizatorului TIR-EPD.

Secția relații publice
Tel.: 022 574 211
press@customs.gov.md