header.titleheader.subtitle
header.title
header.title
header.subtitle

În atenția transportatorilor

Serviciul Vamal al Republicii Moldova informează că, la această oră se atestă un trafic sporit de camioane cu marfă în posturile vamal Sculeni PVFI rutier (2010), Leușeni PVFI rutier (2030) și Giurgiulești 1 PVFI rutier (3020), pe sensul de ieșire din Republica Moldova, nemijlocit intrarea spre România. 

Menționăm, că la moment Serviciul Vamal poate procesa toate tranzacțiile, însă, având în vedere că teritoriul între cele două posturi (MD-RO) este supraaglomerat, deoarece autocamioanele (deja procesate de către partea MD) așteaptă rândul pentru a intra în postul vamal Albița, trecerea și la alte auto marfare nu este posibil de permis, până la acordarea liberului de vamă de către partea română.

Reiterăm, că potrivit informațiilor, agenții economici din Republica Moldova, care anterior exportau mărfuri spre Ucraina s-au reorientat spre piața din UE, din acest considerent posturile vamale situate pe frontiera moldo-română au devenit supra solicitate. Totodată, fluxul s-a majorat deoarece unii transportatori din Ucraina optează pentru tranzit cu marfă prin Republica Moldova. 

În conformitate cu datele din Sistemul Informațional al Serviciul Vamal se constată pe frontiera moldo-română o creștere semnificativă a numărului de declarații vamale perfectate la export, fiind înregistrată o creștere cu 73% față de intervalul corespondent al anului 2021, și din acest considerent se atestă un flux sporit de camioane cu marfă la posturile vamale de frontieră.

În aceeași ordine de idei, urmare a analizei traversărilor de mijloacelor de transport prin posturile vamale pe frontieră moldo-română, segmentul rutier: Costești, Lipcani, Sculeni, Leușeni, Cahul și Giurgiulești,  în perioada 23.02.2022 – 10.05.2022, se constată o creștere semnificativă față de numărul de mijloace de transport care au traversat frontiera moldo-română în același interval de timp a anului 2021 (de la 275469 mijloace de transport în 2021 la 620818 mijloace de transport în 2022). 

Serviciul Vamal întreprinde toate măsurile pentru fluidizarea traficului transfrontalier de mărfuri și face apel către transportatori să manifeste spirit de înțelegere.

Secția relații publice
Tel.: 022 574 211
press@customs.gov.md