Regulile de introducere și scoatere a bunurilor culturale mobile pe/de pe teritoriul Republicii Moldova sunt stabilite de Regulamentul privind circulația bunurilor culturale mobile, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr.470/2023.
Din bunurile culturale mobile fac parte orice obiecte cu trăsături de relativă creaţie originală, cu semnificaţie de mărturie istorică privind comportamentele tehnice, sociale, estetice, religioase, mitologice şi de viaţă cotidiană ale unei societăţi determinate de pe un anumit palier cronologic ca fiind de o importanţă deosebită pentru arheologie, preistorie, istorie, literatură, artă sau ştiinţă.
- Introducerea bunurilor culturale mobile pe teritoriul Republicii Moldova
Persoanele fizice şi juridice au dreptul de a introduce pe teritoriul Republicii Moldova bunuri culturale mobile cu condiţia prezentării Serviciului Vamal a documentelor privind provenienţa bunurilor şi actelor ce atestă calitatea de proprietar/administrator (sau reprezentant legal al acestuia).
În cazul în care solicitantul nu deţine documentele menționate, depune la Serviciul Vamal o declaraţie pe propria răspundere privind provenienţa bunurilor, calitatea sa de proprietar/administrator al bunurilor şi atestarea faptului că bunurile introduse nu sunt în litigiu (conform formularului din anexa nr.8 la Regulamentul privind circulația bunurilor culturale mobile, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr.470/2023).
- Scoaterea bunurilor culturale mobile de pe teritoriul Republicii Moldova
Bunurile culturale mobile pot fi scoase de pe teritoriul vamal al Republicii Moldova de către călători doar în baza unui certificat de export.
Certificatul de export se emite de către Serviciul de evidenţă şi circulaţie a bunurilor culturale mobile, la cererea scrisă a titularului dreptului de proprietate ori a mandatarului acestuia, completată conform modelului prezentat în anexa nr.3 la Regulamentul privind circulația bunurilor culturale mobile, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr.470/2023.