You are here

Vitalie Vrabie participă la principalul eveniment anual al comunității vamale internaționale

Directorul General al Serviciului Vamal, Vitalie Vrabie, participă, în perioada 6 - 8 iulie a.c., la sesiunile anuale 129/130 ale Consiliului Organizaţiei Mondiale a Vămilor (OMV), desfășurate la Bruxelles, Regatul Belgiei, eveniment care coincide și cu  aniversarea a 65 de ani de la fondarea OMV.

Sesiunile Consiliului OMV reunesc conducători ai administraţiilor vamale din cele 181 state membre ale organizației, fiind abordate problemele strategice ale activităţii vamale pe plan internaţional, în special cu referire la aspectele de facilitare și securizare a comerțului.

Astfel, participanții au posibilitatea să discute subiecte referitoare la activitatea organizației în perioada iulie 2016 - iunie 2017, inclusiv rezultatele sesiunilor Comisiei Politice.  De asemenea, sunt expuse spre dezbateri Planurile de acțiuni privind Pachetul de competitivitate economică, Pachetul de conformare și antifraudă și Pachetul de venituri.

În marja reuniunilor, Directorul General al Vămii, Vitalie Vrabie, a avut discuții cu omologii din Ucraina, Lituania, Finlanda și Georgia privind oportunitățile și perspectivele de consolidare a colaborării vamale instituite, fiind planificate discuții și cu conducătorii autorităților vamale din alte țări.

Notă: Instituită în 1952, OMV este o organizaţie interguvernamentală independentă în domeniul vamal, misiunea căreia este consolidarea eficienţei activităţii administraţiilor vamale prin promovarea standardelor vamale internaţionale. Actualmente, OMV reuneşte 181 de administraţii vamale, care procesează aproximativ 98% din comerţul mondial. Republica Moldova a devenit membru al OMV la data de 28 octombrie 1994.