You are here

Vitalie Vrabie a avut o întrevedere cu ataşatul vamal al Marii Britanii pentru Moldova, România şi Bulgaria

Directorul General al Serviciului Vamal, Vitalie Vrabie a avut o întrevedere cu ataşatul vamal al Marii Britanii pentru Moldova, România şi Bulgaria, ofiţerul de legătură pe probleme de Criminalitate Fiscală din cadrul Ambasadei Britanice la Bucureşti, Steve Wood, în cadrul căreia au fost discutate subiecte ce țin de prevenirea și combaterea traficului ilicit cu țigarete.

În special, a fost remarcată importanța operaţiunii internaţionale ORBIS privind controlul şi supravegherea livrărilor de ţigarete şi utilajelor destinate producerii ţigaretelor pe întreg teritoriul Republicii Moldova, organizată și desfășurată sub egida EUBAM în luna aprilie curent, la care participă şi administrația vamală a Marii Britanii.

Ataşatul vamal al Marii Britanii și-a exprimat disponibilitatea Vămii Britanice de a acorda asistență tehnică pentru consolidarea capacităților Serviciului Vamal în contracararea traficului ilicit cu produse din tutun, în special la capitolul echipamentelor de scanare și instruirilor de rigoare. O vizită de studiu în acest sens urmează a fi organizată în Marea Britanie în perioada imediat următoare pentru angajaţii Serviciului Vamal antrenaţi în contracararea traficului ilicit cu ţigarete.

La rândul său, Directorul General al Serviciului Vamal, Vitalie Vrabie i-a mulțumit ataşatului vamal al Marii Britanii pentru asistența acordată și a remarcat importanța unificării în continuare a eforturilor comune pentru prevenirea și combaterea fenomenului contrabandei  cu produse de tutungerie.

Cooperarea dintre Serviciul Vamal al Republicii Moldova și autoritatea vamală din Marea Britanie pe acest segment se desfășoară în baza Protocolului operaţional privind schimbul de informaţii în cadrul efortului comun de combatere a traficului ilicit cu produse din tutun, semnat la data de 18 martie 2014.