You are here

Vămile din Republica Moldova și Georgia au convenit pentru intensificarea schimburilor de informații și experiență

Autoritățile vamale din Republica Moldova și Georgia își intensifică colaborarea în domeniul administrării vamale prin dezvoltarea mecanismelor de schimb de  informații și experiență la capitolele proceduri simplificate și antifraudă. Acest angajament a fost oficializat printr-o Declarație comună, semnată astăzi la Tbilisi, de către Directorul General al Serviciului Vamal al Republicii Moldova, Vitalie Vrabie și Directorul General al Serviciului Venituri al Georgiei, Giorgi Tabuashvili.

Semnarea a avut loc în cadrul vizitei de lucru întreprinse în Georgia, de către delegația Serviciului Vamal, condusă de către Directorul General, Vitalie Vrabie, în perioada 04-05 aprilie a.c. Din componența delegației face parte și Înaltul Consilier UE, Rosario de Blasio, care consiliază autoritatea vamală a Republici Moldova în demersurile de aplicare a celor mai bune practici comunitare în domeniul administrării vamale.

În cadrul discuțiilor care au precedat ceremonia de semnare, Vitalie Vrabie a avut o întrevedere cu Directorul General al Serviciului Venituri al Georgiei, Giorgi Tabuashvili, la care a participat și Directorul adjunct al aceleiași autorități, Vakhtang Lashkaradze, responsabil de coordonarea activității structurilor vamale din Georgia.

Interlocutorii au subliniat importanța și actualitatea angajamentelor asumate, îndeosebi, în contextul aspirațiilor de integrare europeană a statelor reprezentate. În opinia ambelor părți, documentul va consolida cooperarea bilaterală instituită și va crea premisele necesare pentru securizarea și facilitarea schimburilor comerciale dintre cele două state.

Conform agendei de lucru, mâine, delegația Serviciului Vamal din Moldova va vizita terminalul vamal ”Tbilisi”, după care se va deplasa în punctul de trecere ”Tsiteli Khidi” de la frontiera cu Azerbaidjan pentru a se documenta referitor la procedurile vamale aplicate în acest post.

Pe agendă mai este inclusă și familiarizarea cu activitatea grupului interinstituțional de control, creat în cadrul Programului de Control al Containerelor al Oficiului Națiunilor Unite pentru Droguri și Criminalitate  (UNODC). Delegația moldovenească este interesată în preluarea metodelor de control folosite de acest grup, în condițiile în care, o structură similară este instituită și în cadrul PIL Giurgiulești.

Principiile colaborării dintre Republica Moldova și Georgia sunt stabilite de Acordul între Guvernul Republicii Moldova şi Guvernul Georgiei privind asistenţa administrativă reciprocă în domeniul vamal din 9 iulie 2012.

Un alt document important care stă la baza cooperării vamale dintre cele două state îl reprezintă Acordul cu privire la asistenţa reciprocă şi cooperare în domeniul vamal între guvernele statelor-membre ale GUAM din 4 iulie 2003. Potrivit unui nou Protocol, semnarea căruia a fost aprobată în cadrul ședinței de astăzi a Guvernului de la Chișinău, schimbul de informații dintre statele-membre GUAM se va extinde și asupra mărfurilor transportate pe cale aeriană.