You are here

Vămile din Moldova, Italia și Ucraina își intensifică colaborarea în domeniul administrării vamale

Serviciul Vamal a găzduit astăzi, 5 iulie, întrevederea trilaterală a conducătorilor autorităților vamale din Republica Moldova, Republica  Italiană și Ucraina, organizată în premieră, în țara noastră. La eveniment au participat Directorul Serviciului Vamal, Vitalie Vrabie, Directorul General al Agenției Vămilor și Monopolului a Republicii Italiene, Giovanni Kessler, Președintele interimar al Serviciului Fiscal de Stat al Ucrainei, Miroslav Prodan, Ambasadorul Italiei în RM, E.S. Valeria Biagiotti și Ambasadorul Ucrainei în RM, E.S. Ivan Hnatyshyn.

Au fost prezenți, de asemenea, și reprezentanți ai proiectelor de asistență, finanțate de Uniunea Europeană – Înaltul Consilier UE în domeniul vamal, Rosario de Blasio și Consilierul Rezident de Twinning, Valdas Dovydenas.

În discursul său, Directorul Serviciului Vamal, Vitalie Vrabie a menționat importanța consolidării cooperării vamale cu Italia și Ucraina, în condițiile în care, continuă să crească schimburile comerciale cu aceste două state. Potrivit datelor statistice, în anul 2017, volumul mărfurilor exportate în Ucraina a crescut cu 73%, comparativ cu anul 2016, ajungând până la 150,6 mln. USD, în timp ce importurile s-au majorat cu 50%, însumând 316 mln. USD. În Italia au fost livrate mărfuri în valoare de 277,6 mln. USD, creșterea constituind 15%, iar importurile au totalizat 316 mln. USD, cu 18% mai mult decât în 2016.

O sporire și mai semnificativă o atestăm pentru primele cinci luni ale lui 2018, în comparație cu același interval al anului trecut. În relația cu Ucraina avem o majorare exporturilor de 2,5 ori, iar importurile au sporit cu 60%. În același timp, valoarea mărfurilor exportate în Italia a crescut cu 55%, iar cele importate din această țară – cu 28%. Sunt date care arată, în mod evident, dinamizarea relațiilor comerciale cu aceste state, care au devenit, între timp, unii dintre principalii parteneri comerciali ai Republicii Moldova.”, a specificat Vitalie Vrabie.

Totodată, șeful Vămii a apreciat contribuția Ambasadelor celor două țări la Chișinău în demersurile de dezvoltare a dialogului interinstituțional, fapt ce a permis intensificarea relațiilor bilaterale. De asemenea, Vitalie Vrabie a subliniat și asistența oferită de experții Vămii italiene, delegați pentru implementarea mai multor proiecte de modernizare a sistemului vamal din Republica Moldova. Acesta a menționat, în mod special, expertiza acordată de către Înaltul Consilier UE în domeniul vamal, Rosario de Blasio, care are peste 20 de ani de experiență în cadrul autorității vamale din Italia, precum și cea oferită de către experții italieni, implicați în proiectul Twinning privind implementarea NCTS-ului și a Ghișeului Unic.

Directorul Serviciului Vamal din Moldova a evocat și însemnătatea celor două Declarații comune pe care vămile din Republica Moldova și Ucraina le-au semnat, astăzi, cu Italia. ”Aceste documente sunt orientate spre consolidarea colaborării pentru intensificarea schimbului de informații și experiență în domeniul vamal, desfășurarea activităților comune antifraudă și dezvoltarea profesională a personalului vamal.”, a precizat Vitalie Vrabie.

La rândul său, Directorul General al Agenției Vămilor și Monopolului a Republicii Italiene, Giovanni Kessler a declarat că semnarea acestor documente reprezintă o recunoaștere a angajamentului comun de cooperare, dar și o nouă etapă pentru dezvoltarea relațiilor de colaborare instituite.

Necesitatea continuării acestui format de cooperare a fost susținută și de către Președintele interimar al Serviciului Fiscal de Stat al Ucrainei, Miroslav Prodan. Acesta a precizat eficiența schimburilor de informații și experiență în dinamizarea comerțului și combaterea infracționalității transfrontaliere, astfel încât să fie asigurată o concurență loială pentru toți operatorii economici.

Prima întrevedere a conducătorilor autorităților vamale din Moldova, Ucraina și Italia a avut loc la Roma în data de 17 mai curent.