You are here

SINTEZA SĂPTĂMÂNII

În perioada 03 - 09 septembrie 2018, veniturile încasate la bugetul de stat de către Serviciul Vamal au constituit 506,2 milioane lei, fiind perfectate per total 10 779 declarații vamale.

La capitolul combaterea fraudelor vamale, pe parcursul săptămânii trecute, au fost relevate 165 de încălcări ale legislației vamale. Cele mai frecvente încălcări se referă la depășirea termenului de aflare pe teritoriul RM al autoturismelor cu numere de înmatriculare străine, nedeclararea sau declararea neautentică a mărfurilor de larg consum (articole vestimentare, produse cosmetice, țigarete, etc). Totodată, în perioada vizată, au fost întocmite 49 procese-verbale cu privire la contravenție şi aplicate amenzi în sumă de 158 440 lei.

În aceeași perioadă, fluxul unităților de transport a constituit 103 792 de traversări. Cele mai mari valori de trafic au fost consemnate la frontiera moldo-română, iar cele mai tranzitate posturi vamale rămân a fi Leușeni și Sculeni, cu 20 876 și respectiv 13 888 traversări.

Pentru comoditatea persoanelor care intenționează să traverseze frontiera, Serviciul Vamal are instituit Centrul Unic de Apel (+373 22 574 111), unde acestea pot afla informații privind regulile de traversare a frontierei cu diverse bunuri sau pot face reclamații cu privire la eventuale abuzuri admise de către angajații instituției. Pe parcursul săptămânii trecute, operatorii Liniei de informare au răspuns la 298 de solicitări de informații legate de vamă.