You are here

Serviciul Vamal și-a testat capacitățile de reacție și intervenție antifraudă (FOTO/VIDEO)

Serviciul Vamal a organizat astăzi pe poligonul moto din cartierul Telecentru al Capitalei un exercițiu de evaluare a capacităților de reacție și intervenție ale subdiviziunilor specializate din subordine.

Evenimentul s-a desfășurat în prezența Directorului General al Serviciului Vamal Vitalie Vrabie și Directorului adjunct al Serviciului Vamal Grigore Ionițov, care coordonează activitatea Departamentului antifraudă și conformare. De asemenea, la eveniment au mai participat Șeful Poliției de Frontieră Fredolin Lecari, precum și conducători ai subdiviziunilor structurale ale Aparatului Central al Serviciului Vamal și ai celor teritoriale.

În cadrul discursului susținut, Directorul General al Vămii, Vitalie Vrabie a menționat importanța consolidării domeniului antifraudă, ca parte integrantă a politicii de asigurare a securității economice a statului. De asemenea, șeful Vămii a realizat o relatare succintă a rezultatelor înregistrate de către Echipele Mobile, Direcția urmărire penală și Centrul Chinologic în perioada 01 ianuarie 2016 – 31 martie 2017. Potrivit datelor deținute, în acest interval, Echipele Mobile ale Serviciului Vamal au efectuat 227 de rețineri de diverse bunuri de contrabandă, în valoare totală de peste 21 mln lei.

În ceea ce privește depistările operate cu implicarea patrupezilor Serviciului Vamal, în perioada de referință au fost consemnate 136 de depistări și reținute în total 4 731 140 de țigarete de diverse mărci, care au fost tăinuite de la controlul vamal.

De asemenea, este de menționat că valoarea bunurilor reținute și recunoscute ca corpuri delicte pe cauzele penale aflate în gestiunea organului de urmărire penală a Serviciului Vamal se cifrează la suma de 240 mln lei.

Am decis să efectuăm exercițiul de astăzi, deoarece asigurarea securității economice a statului este în strictă corelare cu eficiența activității antifraudă, care, la rândul ei poate fi sporită doar prin consolidarea capacităților de reacție și intervenție ale subdiviziunilor specializate.”, a menționat în încheierea intervenției sale  Directorul General al Vămii.

După discursul Directorului General al Vămii, partipanților le-au fost prezentate echipamentele tehnice de control din dotare, aceștia având posibilitatea să adreseze întrebări referitor la principiile de funcționare a acestora.

Imediat după prezentările de tehnică, inspectorii Echipelor Mobile au desfășurat o simulare  a unui caz de reținere a unui grup infracțional specializat în contrabandă cu mărfuri de larg consum.

Ultimul element al exercițiului a fost prezentat de către inspectorii-chinologi ai Serviciului Vamal și patrupezii instruiți de către aceștia, care au simulat o serie de cazuri de depistare a țigaretelor și stupefiantelor. Menționăm că, actualmente, Centrul are în dotarea sa 20 de exemplare canine, specializate preponderent în detectarea produselor de tutungerie, substanțelor narcotice și a precursorilor.

Mai multe imagini pot fi vizualizate pe pagina de facebook a Serviciului Vamal.