You are here

Serviciul Vamal și Poliția de Frontieră vor asigura accelerarea traficului transfrontalier în perioada sărbătorilor Pascale

În ajunul sărbătorilor de Paşti, Serviciul Vamal și Poliția de Frontieră își vor coordona eforturile  în vederea fluidizării traficului transfrontalier şi reducerii  timpului de aşteptare la traversarea frontierei.

Măsurile care urmează a fi întreprinse de către cele două autorități au fost discutate în cadrul întrevederii dintre Directorul General al Vămii Vitalie Vrabie și șeful Poliției de Frontieră Fredolin Lecari, la care au participat și responsabili din cadrul subdiviziunilor teritoriale. În cadrul intervențiilor avute, cei doi conducători au menționat în unanimitate despre necesitatea coordonării acțiunilor de control în vederea accelerării tranzitului transfrontalier, cu menținerea concomitentă a rigorilor de control.

Astfel, începând de astăzi, 12 aprilie și până la data de 27 aprilie, autoritățile vamale și de frontieră vor activa la capacitate maximă pentru a asigura un control eficient și rapid, astfel încât să fie evitate aglomerațiile, generate de sporirea semnificativă a fluxului de călători, specific acestei perioade. Acțiunile prevăd suplinirea numărului de personal, utilizarea tuturor pistelor de control, precum și coordonarea acestor aspecte cu autoritățile omoloage ale statelor vecine. În acest context, Serviciul Vamal reamintește despre semnarea la data de 7 aprilie curent, la Piatra Neamț, a unui Plan comun de acțiuni al autorităților vamale din Republica Moldova și România, document care are menirea de a asigura o mai bună sincronizare a acțiunilor ambelor administrații vamale.

Totodată, Serviciul Vamal și Poliția de Frontieră recomandă participanților la traficul transfrontalier tranzitarea tuturor posturilor vamale de frontieră existente, în vederea evitării suprasolicitării doar a unora dintre acestea. Informația privind posturile vamale de frontieră poate fi găsită accesând Harta interactivă a punctelor de trecere.

Pentru persoanele care intenționează să traverseze frontiera vamală, Serviciul Vamal are instituit Centrul Unic de Apel (+373 22 574-111), unde aceștia pot solicita informaţii și consultații privind regulile de trecere a mărfurilor și unităților de transport peste frontieră, precum și pot semnala eventuale fapte de corupție sau abuzuri în serviciu comise de colaboratorii vamali.

De asemenea, menționăm că participanții la traficul transfrontalier își pot planifica ruta optimă, accesând pagina web a instituției, rubrica TRAFICUL ON LINE,  unde au posibilitatea să vizualizeze în timp real numărul unităților de transport care se află în punctele de trecere.