You are here

Proiectul ”Piese din colecție” - omagiu dedicat Muzeului Serviciului Vamal

De ziua Internațională a Muzeelor, Serviciul Vamal lansează în premieră un proiect inedit, intitulat generic  ”Piese din Colecție_Exponatul săptămânii”, în cadrul căruia,  în fiecare săptămână, vom posta pe pagina de Facebook a instituției o imagine cu câte o piesă din cele mai renumite colecții ale Muzeului Serviciului Vamal.

Muzeul Serviciului Vamal a fost fondat în anul 2007 și face parte din comunitatea mondială a muzeelor vamale. Fondatorul Muzeului este colecționarul Petru Costin, angajat al Serviciului Vamal și deţinător al recordului Guinness pentru cea mai numeroasă colecție de potcoave din lume – 3200 bucăți.

Este impresionantă și varietatea colecțiilor vernisate în sălile Muzeului, vizitatorii  având ocazia să vadă obiecte din arheologie, etnologie, filatelie, istorie, numismatică, tehnologie, heraldică etc. Astfel, la Muzeu pot fi văzute arme de foc, săbii orientale și europene, pumnale, cuțite de vânătoare, baionete din oțel și unelte de muncă sau icoane  - obiecte de valoare istorică și culturală ce datează din epoca de piatră până în sec. XX. 

De asemenea,  muzeul deține o vastă colecţie de chipiuri, berete și uniforme ale diferitor instituții vamale și de forță din întreaga lume, care numără, în total, peste 1  200 de exemplare.

O altă colecție renumită este compusă din steaguri de luptă istorice, fiind deținute 35 de drapele ce reprezintă stindarde din perioada unor domnitori precum Ștefan cel Mare, Petru Rareș și Mihai Viteazul. Grație conlucrării avute cu mai mulți istorici și oameni de știință, dar și datorită diferitor materiale de arhivă și cărți pe care le-a studiat, acesta a reușit să recompună o colecție autentică și valorosă de steaguri istorice, cel mai vechi – drapelul geto-dacic,  datând din secolul al II-lea î.Hr.

Pasiunea de colecționar se pare însă că i-a fost predestinată colegului nostru, care astăzi își sărbătorește și ziua de naștere. Cu această ocazie, colectivul Serviciului Vamal îi urează sincere felicitări de sănătate, succes și prosperitate.

Am decis să demarăm proiectul prin prezentarea uneia dintre cele mai vernisate piese din colecție – Steagul de luptă al lui Ștefan cel Mare, care, împreună cu Drapelul Domnesc al Voievodului au deschis parada militară de anul trecut, consacrată celebrării a 25 de ani de la proclamarea independenței Republicii Moldova.

Steagul reprezintă o replică identică a celui original, executat minuțios, recompus cu mari eforturi timp de 12 ani de către fondatorul Muzeului Serviciului Vamal, colecționarul Petru Costin, după toate rigorile științifice.