You are here

Progresele Serviciului Vamal confirmate de Înaltul Consilier UE, Rosario de Blasio

Înaltul Consilier UE în domeniul vamal, Rosario de Blasio, a participat la dezbaterile publice privind rezultatele implementării prevederilor Acordului de Asociere RM-UE.  Evenimentul, aflat la cea de-a doua ediție, a fost organizat de către Delegația Uniunii Europene în Republica Moldova, care cooordonează activitatea Misiunii Înalților Consilieri UE, reprezentată de o echipă de 22 de experți seniori care consiliziază autoritățile publice naționale în sectoarele cheie ale Acordului de Asociere.

În intervenția sa, Rosario de Blasio a efectuat o retrospectivă a evoluției Serviciului Vamal în cadrul reformelor demarate, menționând sporirea semnificativă a  încasărilor la bugetul de stat, implementarea mai multor simplificări, dar și eficientizarea domeniului antifraudă.

Referindu-se la domeniul combaterii fenomenului corupțional, Rosario de Blasio a accentuat că, odată cu dezvoltarea instrumentelor de reprimare a acestui fenomen, ar trebui să fie asigurată concomitent și o motivație salarială corespunzătoare. În accepțiunea sa, această măsură reprezintă cea mai eficientă modalitate de prevenire a eventualelor incidente de integritate.

Totodată, el a subliniat importanța sporirii volumului investițiilor în dezvoltarea infrastructurii posturilor vamale, precum și dotarea acestora cu echipamente performante de control. De asemenea, acesta a evocat necesitatea promovării conceptului de instituire a controlului comun la frontiera cu statele vecine conform pricipiului ”O singură oprire”, măsură ce va contribui la accelerarea tranzitului transfrontalier, precum și va exclude potențialele riscuri de corupție.

Înaltul Consilier UE în domeniul vamal, Rosario de Blasio și-a început activitatea în cadrul Serviciului Vamal al Republicii Moldova la data de 8 februarie 2016. Acesta posedă o experiență de peste 20 de ani în cadrul Agenției Vamale a Italiei și 10 ani în proiectele Misiunii EUBAM.

Expertul oferă consultanță Serviciului Vamal prin elaborarea recomandărilor de politici în implementarea Acordului de Asociere RM-UE, inclusiv a prevederilor conținute la capitolul DCFTA.