You are here

Monitorizarea fluxurilor transfrontaliere de numerar și controalele privind combaterea spălării banilor, vor deveni mai eficiente datorită aplicării practicilor UE

Aproximativ 70 ofițeri din cadrul instituțiilor cu atribuții în domeniul vamal, spălării banilor, urmăririi penale și anticorupției care operează în întreaga țară participă, în perioada 05-06 decembrie, la atelierul de lucru "Îmbunătățirea procesului de monitorizare a fluxurilor de numerar transfrontaliere și combaterea spălării banilor în R. Moldova". Atelierul de lucru este organizat cu sprijinul proiectului finanțat de UE "Asistență la implementarea Misiunii Înalților Consilieri UE".

Conform agendei evenimentului, discuțiile se vor axa pe aspecte legate de introducerea noului sistem de declarare a numerarului și a legislației aferente monitorizării fluxurilor de numerar transfrontaliere în vederea combaterii spălării banilor.

Înaltul consilier UE în domeniul vamal, Rosario de Blasio și Înaltul consilier UE în domeniul combaterii spălării banilor și combaterii finanțării terorismului, Igoris Krzeckovskis, vor prezenta cele mai bune practici europene legate de circulația transfrontalieră a numerarului, analiză de risc și tehnici de interviu.

Totodată, reprezentanții Serviciului Vamal au prezentat noul sistem de declarare a numerarului, în timp ce Serviciul pentru Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor a furnizat informații despre regulile naționale de combatere a spălării banilor în legătură cu mișcarea transfrontalieră a numerarului și procesul de implementare a politicilor și procedurilor în vigoare.

Agenda atelierului include și o serie de demonstrații de detectare a banilor cash de către câinii specializați ai Vămii.  Actualmente, Vama dispune de doi câini instruiți să depisteze bani cash, urmând ca numărul acestora să crească.

Atelierul se va încheia cu un test de evaluare, rezultatele căruia vor fi utilizate pentru identificarea potențialilor formatori pentru desfășurarea cursurilor de instruire pe intern. De asemenea, va fi formulat un set de recomandări care vizează o mai bună coordonare interinstituțională privind monitorizarea fluxurilor de numerar și combaterea spălării banilor în Republica Moldova.

Amintim că, conform prevederilor legale, la trecerea frontierei, persoanele fizice au obligația de a declara în scris numerarul şi cecurile în moneda naţională a Republicii Moldova, precum  și cele în valută străină, în cazul în care, suma acestora depăşeşte 10.000 euro (sau echivalentul lor) de persoană.

Evidența circulației transfrontaliere a numerarului reprezintă o măsură necesară pentru prevenirea spălării banilor și finanțării terorismului, precum și a infracțiunilor de contrabandă.