You are here

Indicatori de progres, dar și standarde mai înalte pentru Echipele Mobile ale Serviciului Vamal

Creștere dublă a ratei depistărilor în cea de-a doua linie de control, asigurată de către Echipele Mobile ale Serviciului Vamal. În primele cinci luni ale acestui an, acestea au operat 198 de rețineri, cu 105 mai multe decât în perioada similară a anului 2017. Totodată,  valoarea mărfurilor reținute se cifrează la peste 7 milioane lei, o majorare cu circa 25% peste valorile înregistrate în intervalul de referință a anului trecut.

Cifrele au fost prezentate în cadrul unei ședințe de lucru convocate de către Directorul Serviciului Vamal, Vitalie Vrabie. Șeful Vămii și-a propus să analizeze situația  operativă în ceea ce ține de cel de-al doilea filtru de control, aspectele care ar necesita îmbunătățiri sau optimizări, precum și obiectivele pe termen mediu și lung ale entității.

Tot în cadrul reuniunii a fost anunțată și intenția de reorganizare a structurii, astfel încât să fie asigurată o mai mare eficiență a acestui organ de control. Propunerile dezbătute vizează optimizarea patrulărilor sistemice, elaborarea produselor de analiză de risc și intelligence, precum și suplimentarea dotărilor.

Centrul de comandă al activităților de control ar urma să se afle la Centrul de analiză și coordonare al Vămii, care va dispune verificările doar în baza informațiilor operative și a criteriilor de risc apărute.

O altă măsură examinată se referă la atașarea, de uniformele inspectorilor, a camerelor video portabile. Astfel, imaginile captate în cadrul operațiunilor de reținere și control ar putea servi ca probe la dosar, precum și ar preveni eventuale fraude sau incidente de integritate.

Directorul Serviciului Vamal le-a solicitat responsabililor din cadrul Departamentului antifraudă și conformare accelerarea elaborării noului concept de activitate a acestora, care să fie derivat din cele mai bune practici aplicate la nivel internațional în acest domeniu. Prin urmare, șeful Vămii a indicat ca la elaborarea și dezvoltarea noului concept să fie cooptați și experți din organizațiile internaționale de profil. ”Chiar dacă cifrele denotă o eficientizare de apreciat în exercițiul pe care îl desfășurați, totuși, mai avem rezerve. Mediile infracționale sunt în permanentă căutare a modalităților de fraudare, prin urmare, sarcina noastră nu trebuie să fie doar combaterea, ci și prevenirea. Va trebui să ne dezvoltăm capacitățile analitice astfel încât să acționăm proactiv și să le putem anticipa fiecare pas.”, a precizat Vitalie Vrabie.