You are here

Ambasada Japoniei susține demersurile de intensificare a cooperării vamale cu Republica Moldova

Directorul General al Serviciului Vamal, Vitalie Vrabie a avut ieri o întrevedere cu Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Japoniei în Republica Moldova, E.S. Masanobu Yoshii, în cadrul căreia au fost discutate prioritățile colaborării vamale instituite, precum și oportunitățile de diversificare a formelor de interacțiune pe dimensiunea vamală.

Discuțiile s-au centrat preponderent pe necesitatea  intensificării cooperării între organizațiile vamale ale Republicii Moldova si Japoniei cu privire la asistenţa administrativă reciprocă în domeniul vamal.  Această cooperare prevede acordarea asistenţei administrative reciproce în scopul aplicării corecte a legislaţiei vamale, prevenirii, investigării şi combaterii fraudelor vamale, precum şi în vederea asigurării securităţii lanţului comercial internaţional de livrare.

Vitalie Vrabie a menționat importanța  acestei cooperări, îndeosebi, prin prisma creșterii continue a volumului exporturilor destinate piețelor japoneze. Potrivit datelor deținute, în anul 2017, Republica Moldova a exportat în Japonia mărfuri în valoare de 1 miliard 90 milioane dolari SUA, înregistrând astfel o creștere de 32% comparativ cu anul 2016. 

În replică, E.S. Masanobu Yoshii a menționat că Ambasada își exprimă întregul suport în vederea consolidării cooperării între autoritățile vamale ale celor două state, motiv pentru care va coordona organizarea unei vizite a conducerii Administrației Vamale a Japoniei în Republica Moldova pentru perioada imediat următoare.