You are here

Agendă complexă pentru delegațiile vămilor din Italia și Ucraina

Program amplu, pregătit de Vama moldovenească pentru reprezentanții autorităților vamale din Italia și Ucraina, aflate în Republica Moldova, în perioada 04-05 iulie curent. Delegațiile conduse de către Directorul General al Agenției Vămilor și Monopolului a Republicii Italiene, Giovanni Kessler și Președintele interimar al Serviciului Fiscal de Stat al Ucrainei, Miroslav Prodan au vizitat mai multe subdiviziuni de importanță strategică ale Serviciului Vamal, modernizate cu sprijinul Uniunii Europene. Vizitele au fost organizate cu ocazia desfășurării, la Chișinău, a întrevederii trilaterale a conducătorilor autorităților vamale din Moldova, Italia și Ucraina, care a avut loc ieri 05 iulie.

Agenda de lucru a ambelor delegații a debutat miercuri, 04 iulie, cu vizitarea punctului comun de control Palanca, de la frontieră cu Ucraina. Oaspeților le-a fost prezentat proiectul de reconstrucție a postului, precum și modalitatea de organizare a controlului comun în postul temporar.

Ieri, membrii delegațiilor au vizitat Laboratorul Vamal și Centrul de Instruire al Vămii, situate pe teritoriul biroului vamal Centru. Acestora li s-a alăturat și Ambasadorul Italiei la Chișinău, Valeria Biagiotti.

În cadrul vizitei la Laboratorul Vamal, reprezentanții entității au realizat o prezentare a activității desfășurate conform domeniilor de acreditare, precum și a echipamentelor din dotare. Activitatea de bază a Laboratorului vamal o reprezintă analiza fizico-chimică a mărfurilor în vederea determinării corectitudinii clasificării tarifare și perceperii integrale a drepturilor de import. Actualmente, Laboratorul Vamal este acreditat pentru efectuarea încercărilor de laborator pentru mai multe tipuri de produse, între care cele petroliere, alimentare, textile sau spirtoase.

Ulterior, delegațiile au mers la Centrul de Instruire al instituției. Aici, Vitalie Vrabie le-a vorbit celor prezenți despre intenția de a crea un Centru de Excelență, care se va axa pe pregătirea și profesionalizarea intensivă a funcționarilor vamali. Totodată, șeful Vămii a remarcat aportul Înaltului Consilier UE în domeniul vamal, Rosario de Blasio, care va asista autoritatea vamală în demersurile necesare pentru realizarea acestui proiect.

Totodată, oaspeții au fost invitați să viziteze Muzeul Serviciului Vamal unde sunt expuse faimoasele colecții de uniforme și chipiuri ale autorităților de aplicare a legii din întreaga lume. Tot aici, vizitatorii au avut ocazia să admire și alte exponate de o inestimabilă valoare istorică și culturală.

Mai multe imagini foto pot fi vizualizate pe pagina de Facebook a Serviciului Vamal.